Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa: 9 november 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 9 november 2012, 2:44.

US elections

Hans van Baalen heeft direct na de overwinning van Barack Obama in de Amerikaanse presidentsverkiezingen een kort telefoongesprek gehad met beoogd minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Van Baalen ontmoette hem tijdens de Democratische Conventie in Charlotte (North Carolina). Kerry wil veel aandacht aan de trans-Atlantische relaties geven, onder meer aan een mogelijke vrijhandelszone tussen Europa en de Verenigde Staten.

Iers voorzitterschap EU

Hans van Baalen heeft deelgenomen aan een conferentie in Dublin, waar de prioriteiten van de ALDE-fractie zijn vastgesteld voor het Ierse EU-voorzitterschap in 2013. Van Baalen sprak met de Ierse ministers van Justitie, Buitenlandse Zaken en Financiën over de eurocrisis. Hij vindt het oplossen van de crisis een topprioriteit, waarbij zwakke lidstaten hun economieën en staatsapparaat moeten hervormen. Er mag geen sprake zijn van een transferunie, waarbij een permanente overdracht plaatsvindt van financiën van Noord- naar Zuid-Europa. Ierland heeft bewezen door drastische bezuinigingen de crisis te kunnen bezweren.

ELDR-congres

Afgelopen weekend sprak Hans van Baalen in Dublin het jaarlijkse congres toe van de ELDR-partij (Europese liberalen). De VVD is lid van de ELDR-partij en was vertegenwoordigd met een delegatie onder leiding van oud-kamerlid en oud-Europarlementariër Jan Kees Wiebenga. Volgens Van Baalen moeten de liberalen een realistische visie op Europa ontwikkelen, gebaseerd op praktische oplossingen voor de eurocrisis en niet op federale vergezichten. Samenwerking tussen liberale en groene partijen, zoals ALDE-fractievoorzitter Guy Verhofstadt bepleit, is voor de VVD een no-go: dit zou het profiel van de ELDR als liberale partijenfederatie ondermijnen.