Van Baalen eens met Hollande: erken Syrische Nationale Coalitie

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 14 november 2012, 1:58.

Frankrijk heeft als eerste westerse land de nieuwe Syrische Nationale Coalitie erkend als de enige vertegenwoordiging van het Syrische Volk. Moet Nederland ook volgen?

Frankrijk ziet in dit nieuwe orgaan van de oppositie de toekomstige, voorlopige regering van een democratisch Syrië. Dit zei de Franse president François Hollande dinsdag op een persconferentie in het Elyséepaleis.

Hetzelfde doen

Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD, is het eens met Hollande. "Aan het grote moorden moet een einde komen. Er is een coalitie, die is niet sterk, maar als je niks doet dan zal Al-Qaeda het verzet over gaan nemen en dat is het laatste wat je wilt. Het is goed wat Frankrijk heeft gedaan en het zou goed zijn als de Europese Unie - en daarmee Nederland - hetzelfde doet."

"Op gegeven moment is het wachten voorbij. Ik vind het moedig wat Frankrijk doet."

Sprong vooruit

PvdA-Tweede Kamerlid Desiree Bonis zegt dat de PvdA deze nieuwe coalitie verwelkomt. "Ik denk dat het een enorme sprong vooruit is in vergelijking met de oude Syrische Nationale Raad, die eigenlijk maar weinig mensen vertegenwoordigden. De mensen die in het leiderschap zitten heb ik zelf ontmoet. Het zijn betrouwbare individuen."

"De PvdA moet ze absoluut steunen, maar je moet internationaal juridisch goed afwegen of je zegt dat het een, de of de enige vertegenwoordiging van het Syrische volk is."

Stroomlijnen

De Nationale Syrische Coalitie van Krachten van de Oppositie en de Revolutie werd zondag in Qatar uit de grond gestampt om de bloedige opstand te stroomlijnen. Achter deze nieuwe overkapping voor de rebellen en andere oppositiegroepen zitten onder meer de Arabische Golfstaten die geld en wapens pompen in de chaotische opstand tegen Assad.

Wettige vertegenwoordiger

De Golfstaten (Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) erkenden de coalitie maandag al als "wettig vertegenwoordiger van het Syrische volk''.

Amerika heeft gisteren gezegd dat het de Syrische Nationale Coalitie ziet als een legitieme vertegenwoordiger van de Syriërs, maar wil nog niet zo ver gaan om er al een toekomstige regering in te zien.

Luister hier het fragment terug