Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa: 16 november 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 16 november 2012, 2:03.

Trans-Atlantische samenwerking

Afgelopen week organiseerde de Atlantische Commissie in Nederland een debat tussen oud-NAVO-SG Jaap de Hoop Scheffer, former US Secretary of State for Defense William Cohen en Hans van Baalen (ALDE co-ordinator in the EP Committeee on Security and Defence) over de trans-Atlantische betrekkingen. Van Baalen achtte het onhoudbaar dat de VS meer dan 80% van de kosten van de NAVO en NAVO-operaties dragen en de Europese bondgenoten slechts 20%. Hierbij ontbreek common funding, hetgeen betekent dat landen die aan missies deelnemen ook nog eens de eigen kosten moeten opbrengen.

Als de Europese NAVO-lidstaten op hun Defensie blijven bezuinigen, dan dreigt Europa een free-rider te worden. Gegeven de situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten is dat levensgevaarlijk. Van Baalen koppelde dat aan de scheve samenstelling van de EU-begroting. Als de EU zichzelf serieus neemt moeten fondsen van o.a. landbouw verschoven worden naar Defensie, energie en ICT.

Uitbreidingsrapportage

Afgelopen week is in de ALDE-fractie gediscussieerd over de toekomstige uitbreiding van de Europese Unie. Van Baalen steunt de aanscherping van de criteria op het gebied van justitie, rule of law en mensenrechten. Hij vindt dat, bijvoorbeeld, Albanië te weinig concrete resultaten laat zien om in aanmerking te komen voor het kandidaat-lidmaatschap van de EU. Ook is Van Baalen tegen het voorstel voor een 'geassocieerd lidmaatschap', omdat nog onvoldoende duidelijk is wat hiervan de implicaties zijn.

Georgië

Hans van Baalen ontving de Georgische minister-president Bidzina Ivanishvilli in het EP. Van Baalen vindt dat de nieuwe Georgische regering de rechtsstaat moet verbeteren, de onafhankelijkheid van de rechtelijke macht moet garanderen en een constructieve samenwerking met president Shaakashvili moet aangaan. Premier Ivanishvilli behaalde als leider van de Georgische Droom Coalitie een overwinning op de zittende president die waarschijnlijk nog een jaar aanblijft. De leden van deze coalitie zijn lid van de Liberale Internationale.

Taiwan

Afgelopen week ontmoette Hans van Baalen als LI-voorzitter, samen met ELDR-voorzitter Sir Graham Watson, de Taiwanese staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Vanessa Shih. Van Baalen, die begin november een bezoek bracht aan Taiwan, eiste een betere medische behandeling voor oud-president Chen. Ondanks zijn slechte gezondheid wordt Chen onder harde omstandigheden gevangen gehouden vanwege een veroordeling voor het aannemen van politieke donaties. Dit vonnis is binnen en buiten Taiwan omstreden.

VNO-NCW

Hans van Baalen debatteerde, samen met Eurocommissaris Neelie Kroes, VNO-voorzitter Bernard Wientjes en MKB-voorzitter Hans Biesheuvel, tijdens een VNO-MKB-bijeenkomst in Brussel over het verder versterken van de diensteneconomie. Van Baalen is lid van de Coalition for Growth, de parlementaire tegenhanger van het initiatief van de Britse premier David Cameron in de Europese Raad. Van Baalen zette uiteen dat economische groei alleen mogelijk is wanneer alle landen van de Eurozone zich aan de begrotingsafspraken houden. Een derde steunpakket voor Griekenland is een aansporing voor landen om de regels aan hun laars te lappen omdat het Noorden altijd het Zuiden tegemoetkomt. Van Baalen steunt het Nederlandse kabinet in diens duidelijk afwijzing van dit derde steunpakket. Hij is echter pessimistisch over de positie van de Duitse Bondskanselier Angel Merkel.

Geen federaal Europa

ALDE-leider Guy Verhofstadt heeft Angela Merkel bij haar bezoek aan het EP aangespoord om de EU "de status van staat te geven met een echte regering, een echt parlement en een echte begroting en een echte minister van Financiën". Merkel weigerde dat "op korte termijn". Dat was een erg povere reactie omdat dit een federaal Europa op langere termijn openlaat. Van Baalen heeft Verhofstadt erop aangesproken dat het ELDR-verkiezingsprogramma 2009 - 2014 zich juist tegen deze federale ambities verzet. Het verkiezingsprogramma 2014 - 2019 zal heel duidelijk afstand van een federaal Europa moeten nemen, wil de VVD daarmee willen instemmen.