Berman roept op tot snelle overeenstemming Europees budget - Hoofdinhoud
De PvdA in het Europees Parlement roept de Europese Raad op de onderhandeling over het meerjarig financieel kader (MFK) van de Europese Unie niet te blokkeren. Thijs Berman, lid van het Europees Parlement namens de PvdA: "In deze zware economische tijden kan Europa geen verlamming gebruiken door vastgelopen budgetbesprekingen."
"Er speelt op dit moment nog een aantal kwesties waar snel duidelijkheid over moet komen", aldus Berman. "Voor 2012 en 2013 komen nu de rekeningen binnen van projecten van de afgelopen jaren, zoals wegenbouw. Geld dat in vorige jaren overbleef doordat die rekeningen nog niet ingediend konden worden is steeds aan de lidstaten gegeven, want de Europese Commissie mag nu eenmaal geen reserves opbouwen. Dat was voor de lidstaten een welkome meevaller, maar dan is het wel zo fair dat deze lidstaten nu hun eigen, alsnog ingediende rekeningen betalen."
"Daar staat tegenover dat het ondenkbaar is om de begroting van de Europese Unie voor de komende jaren te laten stijgen. Vijf procent extra, zoals het Europees Parlement wil, is in tijden van grootschalige bezuinigingen absoluut onredelijk. Dit is het moment voor het Europees Parlement en de Europese Commissie om nog eens zeer kritisch naar uitgaven te kijken, zoals landbouwbestedingen of kosten van de eigen organisatie", stelt Berman. "De meerjarenbegroting 2014-2020 moet sober zijn. Het zou goed zijn om er halverwege de rit opnieuw naar te kijken, en naargelang de situatie te besluiten of er iets moet veranderen."
'Voorkom verlamming Europese investeringsagenda'
"Desalniettemin is de zware bezuinigingseis van de Britten onredelijk. Deze zou kunnen leiden tot een verlamming van de Europese investeringsagenda. Er is een groot verschil in de uitgaven van lidstaten en die van de Europese Unie: waar lidstaten met name veel geld besteden aan kosten, zoals salarissen van ambtenaren, sociale zekerheid en gezondheidszorg, besteedt de Europese Unie haar budget voor het allergrootste deel aan (door de lidstaten zélf ingediende) investeringsprogramma’s, bijvoorbeeld in innovatie en onderzoek. Deze programma's geven de gehele Europese Unie een betere concurrentiepositie in de mondiale economie. Alleen zo kan Europa tegenwicht bieden aan de opkomende industrieën in het Verre Oosten en Zuid-Amerika."
Bron afbeelding: v_hujer / SXC