Brussel steunt Volendamse uitvinding voor voorkomen bijvangst - Hoofdinhoud
Europa gaat steun geven aan een Volendamse uitvinding voor het voorkomen van onbedoelde bijvangst van vis. Twee Volendamse broers hebben een apparaat bedacht waardoor 95% van de bijvangst levend kan worden teruggezet in zee. Tot dusver stierf bijna de gehele bijvangst: een groot probleem voor de visstand.
Ik kreeg eerder van EU-commissaris Maria Damanaki (Visserij) de toezegging dat zij geld gaat vrijmaken voor projecten voor de ontwikkeling van selectieve vangstmethoden, zoals de Volendamse uitvinding. De 'overlevingsbak' kan hierdoor in meerdere schepen worden ingebouwd. De toezegging is een steuntje in de rug van dit soort innovaties.
Een van de slimme broers Schilder reageerde donderdag verheugd: "We willen dat deze uitvinding bij alle vissers aan boord komt. Het blijkt goed te werken bij garnalen, de moeilijkste soort. Nu willen we het uitbreiden naar andere vissoorten." De Volendamse broers rekenen nog uit hoeveel geld ermee gemoeid is. Ze kregen in 2011 al de Hermann Wijffels Innovatieprijs voor hun uitvinding.
Ik stemde donderdag ook vóór een voorstel om het ontvinnen van levende haaien terug te dringen. Sommige vissers snijden nu de vin van de haai af, omdat die veel geld waard is voor Aziatische fijnproevers. Maar zonder vin sterft de haai. Voortaan mogen vissers alleen haaien compleet met vin aan land brengen, zo besloot het Europarlement. Een hele goede zaak voor de haaien.
Tegelijk is besloten dat het vanaf 2014 mogelijk moet worden om de sociaal-economische ontwikkeling van kustregio's beter te ondersteunen vanuit het Europese Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Door de schaalvergroting in de visserijsector verschralen veel kustregio's. Daarom moet de kleinschalige visserij nu extra aandacht krijgen in het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij, alsmede in het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld de schaal- en schelpdieren sector, zoals de kokkelvisserij in Nederland. Ook de sector voor duurzame aquacultuur, zoals bijvoorbeeld een project als de Zeeuwse Tong, zouden hierdoor gericht kunnen worden ondersteund.