Hans van Baalen - Handel is effectiefste vorm van hulp

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 27 november 2012, 2:01.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

Vanaf 25 november, gedurende de themaweek Hoezo Armoede? dagelijks een column van een denker, politicus, filosoof, schrijver of ander persoon die zich op een bepaalde manier tot armoede verhoudt. Vandaag Hans van Baalen.

In juni leidde ik een delegatie, bestaande uit leden van de Liberale Internationale en van de ALDE-fractie in het Europees Parlement, naar Colombia. Wij oriënteerden ons op het te sluiten vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie, Colombia en Peru. Ondanks de economische groei, leeft 37 procent van de Colombiaanse bevolking onder de armoedegrens. Zij kunnen niet voorzien in hun basisbehoeften, zoals onderwijs, voeding, schoon drinkwater en onderdak.

De directeur van het agentschap voor armoedebestrijding gaf aan dat speciale coaches arme gezinnen toegang geven tot onderwijs, gezondheidzorg en werk. De Colombiaanse overheid onder leiding van president Santos maakt serieus werk van het structureel bestrijden van armoede. Uiteindelijk moeten gezinnen het zelf kunnen rooien.

De versterking van internationale handelsrelaties is een krachtig wapen in de strijd tegen armoede. In het voorbeeld van Colombia betekent een toekomstig vrijhandelsakkoord met Europa meer economische groei en werkgelegenheid, ook voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Zij kunnen, met hulp van organisaties als het agentschap voor armoedebestrijding, hun economische positie verbeteren.

Handelsovereenkomsten met de Europese Unie, een gemeenschappelijke markt met meer dan 500 miljoen consumenten, bieden mogelijkheden voor landen als Colombia en Peru om hun BNP fors te doen toenemen. Aan de andere kant vormt de handel met ontwikkelingslanden een belangrijk economisch perspectief voor de Europese Unie. In plaats van de koek anders te verdelen, maken we de koek groter.

Voor zowel de Europese Unie als voor de individuele lidstaten betekent dit dat zij hun focus moeten verleggen van hulp naar handel. Het kabinet-Rutte-II heeft een goede start gemaakt door Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking samen te brengen één portefeuille. Een belangrijke voorwaarde is dat protectionisme, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies aan de agrarische sector of aan nationale industrieën, wordt bestreden.

De 20ste eeuw stond in het teken van grootschalige hulp aan ontwikkelingslanden. Het heeft de armoede echter niet kunnen uitbannen. Daarom moet de 21ste eeuw in het teken staan van krachtige internationale handelsallianties. Dit is de enige manier om groepen beneden de armoedegrens economisch in te sluiten en de wereldwijde armoede effectief te bestrijden.

Hans van Baalen is VVD-delegatieleider in het Europees Parlement en voorzitter van de 'Liberale Internationale'.

Hoezo Armoede?