’Nederland niet anti-europees'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 28 november 2012, 2:05.

Volgens minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is Nederland niet anti-Europees. „Nederlanders zijn teleurgesteld in de Europese instituties en haar politici. Ze geloven wel in Europa, maar niet in Brussel.” Volgens de chef van het corps diplomatique kent ons land de meest globalisering ter wereld.

„Dat zorgt voor veel onzekerheid. Mensen zijn bang voor hun baan en het verlies van hun cultuur.” Timmermans vergelijkt Europa met een wasmachine. „Je gooit veel kleuren erin en je wast het op 90 graden. Dan komt er iets uit waarbij niemand zich thuis voelt.”

Timmermans vergelijkt Brussel ook met een buitenaardse planeet, maar krijgt geen bijval van zijn Duitse collega Guido Westerwelle. De Duitsers zijn grote voorstanders van de Europese Unie, hebben dat zelfs in hun grondwet staan. Berlijn is er echter wel voor dat ook Brussel de broekriem aantrekt. „De EU moet bezuinigen, omdat dat overal in Europa gebeurt”, aldus de voormalig vicekanselier. Westerwelle is pessimistisch dat de EU overeind blijft als de euro onderuit gaat. Hij vreest dat de vrijheid van reizen en vestiging in gevaar zijn.

Naar voren

Werkgeversvoorzitter Bernhard Wientjes denkt niet dat Europa uiteen kan vallen. „Er is geen weg meer terug. Alleen de vlucht naar voren”, zei de baas van ondernemersclub VNO/NCW, die als oplossing voor de eurocrisis nog meer soevereiniteit naar Brussel wil overdragen.

„We verdienen elk jaar 180 miljard euro met Europa. Dat is zo’n dertig procent van ons bruto nationaal product”, berekent Wientjes. Het ene procent dat Nederland voor Europa betaalt vindt hij goed besteed. „We moeten de moed hebben om tegen het populisme op te treden”, vindt Wientjes, die niet in het einde van de Unie gelooft. „Zelfs in mijn nachtmerries zou ik er niet aan denken dat we voor de grens met Duitsland weer uren moeten wachten.”

Europa is wel degelijk een ruimteschip, zegt VVD’er Hans van Baalen. „Ze zitten drie weken in Brussel, dan een week in Straatsburg. Zonder direct contact met de burger. Ze zijn het gevoel voor de realiteit kwijt”, aldus de delegatieleider uit het Europees Parlement. „Maar het uiteenvallen van de EU is een doemscenario. Europa bestond ook zonder de euro”, zegt Van Baalen.