Betere registratie hate crimes in Europa nodig

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op donderdag 29 november 2012.
Betere registratie hate crimes in Europa nodig
Bron: Blog Emine Bozkurt

Vandaag presenteerde Emine Bozkurt, PvdA-Europarlementariër en voorzitter van de Anti-Racisme en Diversiteit Intergroup in het Europees Parlement, twee nieuwe studies van het Europees Bureau voor de Grondrechten (FRA). Uit de rapporten blijkt dat er slechts uit 4 van de 27 lidstaten volledige gegevens zijn over het aantal en het type hate crimes. Dat zijn geweldsmisdrijven specifiek gericht op etnische afkomst, ras of geaardheid. "Dit soort misdrijven moeten overal geregistreerd en gepubliceerd worden", aldus Bozkurt.

Registratie in Nederland op orde

De nu gepresenteerde cijfers laten vooral zien dat er nog uitzonderlijk veel cijfers onbekend zijn. Nederland is een van de weinige landen die de registratie van hate crimes wel op orde heeft. "Dat verdient een compliment", zegt Bozkurt. "Maar het is meteen een aansporing voor andere landen die minder of niet registreren, of hun cijfers niet openbaren."

"Het feit dat bijna de helft van de EU-lidstaten zeer weinig data ter beschikking heeft, belemmert ons ervan een goed beeld te krijgen van de mate waarin hate crimes in Europa voorkomen. Dat maakt gerichte preventie van dit soort misdrijven vervolgens zeer lastig", stelt Bozkurt.

Bescherm slachtoffers beter

"Registratie is een eerste stap. Daarnaast moet de drempel om daadwerkelijke gevallen te kunnen melden zo laag mogelijk gemaakt worden. Zonder dat juist de slachtoffers degenen zijn die worden vervolgd. Hier ligt een belangrijke taak voor het Europees Parlement", zegt Bozkurt. "Het Parlement heeft een verantwoordelijkheid naar de fundamentele rechten van de hele Europese bevolking. Juist de parlementariërs moeten blijven strijden naar een betere bescherming van diezelfde rechten."

Foto: http://www.sxc.hu/photo/952313