Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa: 30 november 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 30 november 2012, 2:29.

Griekenland

Hans van Baalen is zeer kritisch over de tussenoplossing om Griekenland te behoeden voor een totaal bankroet, waartoe de Europese ministers van financiën afgelopen week hebben besloten. Volgens Van Baalen blijft de Griekse schuld onhoudbaar. Het akkoord, dat Nederland over een periode van 14 jaar 900 miljoen euro kost, biedt hiervoor geen definitieve oplossing.

Oman

Afgelopen week ontving Hans van Baalen een delegatie uit Oman. Gezien zijn strategische ligging aan de Arabische golf, wil Oman zijn havens ontwikkelen om uit te groeien tot de maritieme mainport in de Golfregio. Volgens Van Baalen biedt dit kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven en de Rotterdamse haven.

Duits-Nederlands forum Berlijn

Samen met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle, was Hans van Baalen een van de key-note speakers tijdens het Duits-Nederlands forum in Berlijn. Gezien de sterke economische verbondenheid tussen Nederland en Duitsland, vindt Van Baalen dat beide landen gezamenlijk moeten optrekken in Europa. Hierbij moet worden gestreefd naar een slagvaardig Europa dat zich richt op zijn kerntaken (markt en munt) met behulp van een beperkte begroting die niet onevenredig mag stijgen.

Ontvangst kamercentrale Den Haag

Afgelopen week heeft Hans van Baalen de kamercentrale Den Haag in Brussel ontvangen. De Haagse VVD ging in discussie met haar eigen EP-lid Hans van Baalen, Thijs Berman (delegatieleider PvdA), Wim van de Camp (delegatieleider CDA), Alexander Beels (secretaris-generaal ALDE-fractie) en Philippe de Backer (EP-lid Open VLD/ALDE) over de Europese begroting, de Eurocrisis en de uitbreiding van de EU.

Moldavië

Als voorzitter van de Liberale Internationale was Hans van Baalen key-note speaker tijdens het congres van IFLRY (federatie van liberale jongerenorganisaties) in Chisinau, Moldavië. Van Baalen reikte de IFLRY Freedom Award uit aan de 'Sing for Freedom' campagne, die werd georganiseerd door jonge liberale activisten uit Azerbeidjan.

Kaukasus

Afgelopen week ontving Hans van Baalen een delegatie van liberale politici uit Azerbeidjan, Georgië en Armenië om te spreken over de relaties tussen de Europese Unie en de Kaukasus. Van Baalen vindt dat de economische relaties tussen de Kaukasus en de EU moeten worden geïntensiveerd, waarbij mensenrechten en democratisering nauwlettend gevolgd moeten worden. De grote gasvoorraden in de regio bieden ook kansen aan het Nederlandse bedrijfsleven, zoals de GasUnie en GasTerra.