Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa: 14 december 2012

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 14 december 2012, 2:50.

Oekraïne

Hans van Baalen, ALDE-rapporteur voor Oekraïne, stelde tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg dat Oekraïne een stap terug heeft gezet op het pad van democratische hervormingen. Tijdens de parlementsverkiezingen op 28 oktober constateerden internationale waarnemers (OVSE/ODIHR) ernstige tekortkomingen. Van Baalen onderhandelde met vertegenwoordigers van de S&D (sociaal-democraten), EVP (christen-democraten), conservatieven (ECR) en de Groenen over een gemeenschappelijke resolutie ten einde democratische hervormingen in Oekraïne te garanderen. Dit is een voorwaarde voor intensievere samenwerking en het tekenen van de associatie-overeenkomst tussen de EU en Oekraïne. De resolutie is met een grote meerderheid door het Europees Parlement aangenomen.

Israël

In het plenaire debat over het Gaza-conflict tussen Israël en Hamas heeft Hans van Baalen verklaard dat Israël sedert haar bestaan alleen maar oorlog en terrorisme heeft gekend. Hamas (en Hezbollah) weigeren Israël te erkennen en beschieten onschuldige burgers. De tegenmaatregelen van Israël, o.a. het uitbreiden van nieuwe nederzettingen op de Westoever van de Jordaan bij Jeruzalem, vormen geen juist antwoord op de dreiging van Hamas, maar het EP moet nu onverkort aan Hamas duidelijk maken dat zij Israël moet erkennen, de terreur moet stoppen en zich weer onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit moet stellen opdat effectieve Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen kunnen plaatsvinden. Een eenzijdige resolutie van het EP kon daarom niet op Van Baalen´s steun rekenen.

IJsland

Afgelopen week stelde Hans van Baalen, ALDE-rapporteur voor IJsland, dat IJsland pas tot de Europese Unie toe kan treden als het land voldoet aan zijn betalingsverplichtingen met betrekking tot de Icesave affaire. Na het faillissement van Icesave stonden de Nederlandse en Britse overheid noodgedwongen garant voor de tegoeden van hun spaarders, omdat IJsland geen adequaat deposito-garantiestelsel had. Van Baalen vindt dat IJsland deze schuld moet inlossen, alvorens verdere stappen kunnen worden gezet op weg naar toetreding. Hij steunt hierin de lijn van de Nederlandse regering en de Europese Raad.

Luchtvaart

Hans van Baalen heeft zich uitgesproken tegen het voorstel voor de non-flexibele inzet van vertrek- en landingsslot voor luchtvaartmaatschappijen. Dit voorstel is onderdeel van het Aiport Package, waarover afgelopen week in Straatsburg werd gestemd. Van Baalen vindt dat luchtvaartmaatschappijen, zoals Air France KLM, door dit voorstel ernstig worden beknot in hun vluchtplanningen. Bovendien betekent dit extra administratieve lasten voor luchtvaartmaatschappijen, die mogelijk worden doorberekend aan de passagiers. De VVD-delegatie stemde tegen het onderdeel van de vertrek- en landingsslots en werd hierin door een meerderheid in het Europees Parlement gesteund.

Sacharov Prijs

Hans van Baalen heeft in de ALDE-fractie van gedachten gewisseld met de vertegenwoordigers van de Iraanse winnaars van de Sacharov Prijs 2012. De winnaars, advocate Nasrin Sotoudeh en de regisseur Jafar Panahi, waren niet aanwezig omdat zij door het regime opgelegde gevangenisstraf uitzitten. In het geval van Sotoudeh en Panahi, vindt Van Baalen dat EU-Buitenlandcoördinator Catherine Ashton extra druk moet uitoefenen op Iran om de twee activisten vrij te krijgen. Bovendien moet de Europese Unie meer moet doen om de civil society in dictatoriale landen te ondersteunen. Een levendige civil society is een randvoorwaarde voor de ontwikkeling van een vitale democratie. De Liberale Internationale, waar Van Baalen voorzitter is, ondersteunt liberale democratiseringsbewegingen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.