Internet blijft vrij: overwinning Westen bij VN-conferentie Dubai - Hoofdinhoud
Het internet blijft vrij. Westerse landen hebben voorkomen dat regeringen meer zeggenschap zouden krijgen over het internet. Dat is de uitkomst van de VN-conferentie WCIT2012 in Dubai. In Nederland en veel westerse landen was onrust ontstaan over zo'n mogelijke stap, waar landen als China, Rusland en Iran op aan hebben gedrongen.
Ik ben erg tevreden met de uitkomst. Een vrij internet is essentieel voor democratie, communicatie, innovatie en de sociaal-economische ontwikkeling. Stel je voor dat jij of je bedrijf in elk land eerst toestemming moet vragen aan de overheid als je een website wil opzetten? Onmogelijk.
De controle over het internet blijft nu waar hij hoort: bij de experts van de non-gouvernementele organisatie ICANN in de VS. ICANN luistert goed naar wereldwijde wensen met betrekking tot de verdere ontwikkeling van het internet. Het neemt steeds de conclusies ter harte van het jaarlijkse VN Internet Governance Forum (IGF), waar het hele internationale maatschappelijk middenveld meepraat. Een prima constructie. Dat zag ik toen ik deze wereldtop namens het Europees Parlement een drietal keren bezocht.
Ook de invoering van een nieuw betaalmodel voor het internet gaat niet door. De telecombedrijven wilden multinationals zoals Google en Facebook, die veel informatie plaatsen, laten betalen voor gegarandeerd snel dataverkeer met hun klanten. Hiermee zou het principe van de netneutraliteit, zoals we in Nederland onlangs ingevoerd hebben, overboord zijn gegaan. Een onzalig idee, waardoor bedrijven en gebruikers met de diepste zakken andere gebruikers van de digitale snelweg de berm in drukken. Dit remt innovatie en daarmee broodnodige economisch groei in zowel het Westen, als in opkomende en ontwikkelingslanden.