Afrikaans dagboek van Bert Koenders

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 13 december 2012, 2:40.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

Voor het december-nummer van HP /De Tijd hield Bert Koenders, leider van de VN-missie in Ivoorkust, een dagboek bij dat de periode beslaat van 15 tot 26 oktober 2012. Het congres van de Liberale Internationale, waar Hans van Baalen werd herkozen tot president van de LI, werd van 19 tot 22 oktober gehouden in de hoofdstad van Ivoorkust, Abidjan. Bert Koenders hield ten overstaan van liberalen uit de hele wereld een toespraak over vredesmissies.

Het hele artikel kunt u lezen in HP de Tijd (pagina 78 - 83), hieronder een stukje uit het dagboek:

19 oktober 2012:

Hoog bezoek uit Nederland! De Liberale Internationale houdt een grote bijeenkomst in Abidjan, met onder andere de VVD'ers Uri Rosenthal (nog net minister van Buitenlandse Zaken), Europarlementariër Hans van Baalen, oud-minister van Defensie Van Eekelen, kamerlid Han ten Broeke en oud-D66-fractievoorzitter Loudewies van der Laan. Ten overstaan van honderden liberalen mag ik het werk van de vredesmissies presenteren. Ik zeg dat het de goede kant op gaat met Ivoorkust, maar dat we de steun van de internationale gemeenschap nog hard nodig hebben. Helaas sturen westerse landen bijna geen manschappen meer naar vredesmissies.

Ik leg uit dat vredesmissies een koopje zijn. Ze kosten nog geen acht miljard dollar per jaar, evenveel als de militaire uitgaven van de VS in Afghanistan in een máánd. Voor dat geld helpen de VN een jaar lang te voorkomen dat een tiental landen terugvalt in chaos en oorlog.

Met Lousewies en haar man ga ik naar de markt van Treichville. Het is niet het lievelingsuitje van mijn bewakers. Mijn gewoonte om met mensen op straat een praatje te maken, overgehouden aan mijn jaren als politicus, wordt weinig op prijs gesteld.

's Avonds maak ik tijd vrij voor de Nederlandse delegatie. Het is bijzonder leuk om Hans van Baalen weer te zien. Ik heb jarenlang met plezier met hem samengewerkt toen we beiden buitenlandwoordvoerder van onze partijen in de Tweede Kamer waren. Bij mij thuis bespreken we de situatie in Ivoorkust, in Afrika en in Den Haag, waar de PvdA en de VVD onderhandelen over een nieuwe regering. Ik pleit voor een actief en modern buitenlandbeleid, waarbij Nederland zich houdt aan internationale afspraken wat betreft ontwikkelingssamenwerking. Te laat naar bed.

Foto (genomen tijdens congres van de Liberale Internationale): Bert Koenders, special representative of UNSC Ban-Ki Moon in Ivory Coast, houdt krachtig pleidooi voor peacekeeping in Afrika als "bargain" voor stabiliteit en economische ontwikkeling.