Emine Bozkurt pleit voor steun homohuwelijk in Frankrijk

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op maandag 17 december 2012.
Emine Bozkurt pleit voor steun homohuwelijk in Frankrijk
Bron: Blog Emine Bozkurt

Maandag 17 december sprak Emine Bozkurt, Europarlementariër voor de PvdA, met tien leden van de Franse Assemblée Nationale, waaronder de parlementaire rapporteurs van de wet betreffende het homohuwelijk. Aangezien in Frankrijk een verhitte discussie gaande is, gaf Emine Bozkurt uitleg aan de Franse parlementsleden over het maatschappelijke debat dat in Nederland vooraf ging aan de invoering van het homohuwelijk. Bozkurt: "In Nederland kunnen we tevreden en met trots terugkijken op meer dan tien jaar homohuwelijk. Het is goed om op dit cruciale moment in Frankrijk onze ervaringen te delen. "

Net als in Groot-Brittannië is de discussie in Frankrijk over het homohuwelijk hoog opgelaaid. Het kabinet van President Hollande heeft het wetsvoorstel aangenomen dat eind januari behandeld zal worden in het Franse parlement. Bozkurt: "Zowel voor- als tegenstanders zijn met tienduizenden de straat op gegaan. De discussie in Nederland is nooit zo fel geweest als nu in Frankrijk. Als Frankrijk het homohuwelijk mogelijk maakt, is dit een goed signaal naar de rest van de Europese Unie, waar homorechten helaas nog lang niet overal vanzelfsprekend zijn."

De Franse Parlementariërs reisden af naar Brussel voor een ontmoeting met Europarlementariërs uit Zweden, Spanje, Portugal en Nederland. Landen waar het homohuwelijk al gerealiseerd is. "De meeste van deze Europarlementariërs waren het erover eens: het homohuwelijk is, al dan niet na een stevig maatschappelijk debat, in hun thuisland algemeen geaccepteerd. Vanwege de huidige controverse in Frankrijk is het goed dat dit benadrukt wordt. Voor homo's in Frankrijk, maar ook in de rest van de EU," aldus Bozkurt.

Photo: http://www.sxc.hu/photo/543733