Emine Bozkurt stelt vragen over EU-fondsen voor multinationals in Polen

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op maandag 7 januari 2013.
Emine Bozkurt stelt vragen over EU-fondsen voor multinationals in Polen
Bron: Blog Emine Bozkurt

Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie naar aanleiding van berichten dat in Polen multinationals op grote schaal gebruik maken van het Europees sociaal fonds dat bedoeld is om werkgelegenheid in de arme regio's te stimuleren. “Ik wil van de Europese Commissie weten of deze berichten juist zijn, en zo ja, of het geld teruggevorderd kan worden”, aldus Bozkurt.

De fondsen, die in Polen met name bedoeld zijn voor het versterken van de concurrentiepositie van het midden- en kleinbedrijf in Europese regio’s waar dit het hardste nodig is, zouden onder meer gebruikt zijn om het management van grote internationale bedrijven bij te scholen.

“Hiervoor zijn die middelen niet bedoeld”, stelt Bozkurt. “Er is veel te zeggen voor fondsen die gebieden in Europa ondersteunen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maar het kan niet zo zijn dat dat geld vervolgens gebruikt wordt door grote multinationals. Daarmee bevorder je niet bepaald het lokale midden- en kleinbedrijf.”

“Als inderdaad zou blijken dat fondsen gebruikt zijn voor doelen waar ze niet voor bestemd zijn, wil ik van de Europese Commissie weten of dat geld teruggevorderd kan worden, en zo ja, of ze voornemens zijn dit ook zo spoedig mogelijk te doen.”

Afbeelding: http://www.sxc.hu/photo/1211947