Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Europa: 11 januari 2013 (2)

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 11 januari 2013, 2:14.

Financiering Europese Politieke partijen

Hans van Baalen vindt dat alle partijen die in het Europees Parlement zijn vertegenwoordigd in aanmerking moeten kunnen komen voor Europese financiële steun. Hij is tegen het plan van het Europees Parlement om deze partijen hiervoor eerst te toetsen aan de hand van zogenaamde 'Europese waarden'. Hiermee laadt het Parlement de verdenking op zich om Euro-kritische of -sceptische partijen buiten de deur te willen houden. Van Baalen vindt dat alle partijen die vertegenwoordigd zijn in het Europees Parlement aanspraak moeten kunnen maken op subsidie, zoals dit ook in de Tweede Kamer het geval is.

Het is aan een onafhankelijk rechter om op basis van de wet partijen uit te sluiten van financiering of in deelname aan het politieke proces, bijvoorbeeld in geval partijen oproepen tot geweld of discriminatie. Hierbij zou de Europese rechter zich even terughoudend moeten opstellen als de Nederlandse.

Ontvangst PvdA-Tweede-Kamerfractie

Hans van Baalen heeft, samen met PvdA-delegatieleider Thijs Berman en de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiger Pieter de Gooyer, de PvdA-Tweede-Kamerfractie en enkele PvdA-senatoren o.l.v. Diederik Samsom in Brussel ontvangen. Het ontvangst maakte deel uit van een officieel werkbezoek aan Brussel. Er werd onder andere gesproken over de economische crisis, het mogelijk Nederlands voorzitterschap van de Eurogroep en de samenwerking tussen de PvdA en VVD in zowel Den Haag als Brussel. De samenwerking tussen de VVD en PvdA in het Europees Parlement is constructief. Thijs Berman was, bijvoorbeeld, enkele maanden geleden te gast bij een bezoek van de VVD-Kamercentrale uit Den Haag.

Wit-Rusland

Afgelopen week ontving Hans van Baalen de Nederlandse honorair consul uit Wit-Rusland in Rusland. Van Baalen vindt dat de politieke situatie in Wit-Rusland moet worden verbeterd en dat het regime van Loekasjenko vrije en eerlijke verkiezingen moet organiseren. Dit betekent dat oppositiepartijen de ruimte moeten krijgen en de media vrij moeten kunnen berichten. Deze hervormingen zijn noodzakelijk, wil Wit-Rusland toenadering tot de EU zoeken. Ondanks de kritische positie van Van Baalen ten opzichte van Wit-Rusland, blijft hij in gesprek met vertegenwoordigers van het land om de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven te behartigen.

Manifest Europese verkiezingen

Hans van Baalen bezoekt de komende weken de liberale partijen die met de VVD op één lijn zitten, waaronder de FDP in Duitsland, Venstere in Denemarken, de PNL in Roemenië en de Zweedse en Finse liberalen.