Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Straatsburg: 18 januari 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 18 januari 2013, 1:55.

Japan

Hans van Baalen heeft in Straatsburg de nieuwe voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Japanse Parlement ontvangen, de heer Katsuyuki Kawai. Tijdens het bezoek werd onder meer gesproken over het nieuwe beleid van premier Shinzō Abe, de oplopende spanningen over de Senkaku-eilanden (China eist, in weerwil van het internationaal recht, de soevereiniteit over deze Japanse eilanden op), de relatie Japan-China, de nasleep van Fukushima, energie en het vrijhandelsakkoord EU-Japan.

Half februari leidt Van Baalen als voorzitter van de EP-Japan-delegatie een missie naar Japan, waar op kabinetsniveau over deze vraagstukken zal worden gesproken.

Transfer unie (Goulard-rapport)

Hans van Baalen heeft in Straatsburg tegen een resolutie van het Europees Parlement gestemd waarin een routekaart wordt gepresenteerd voor de introductie van een redemption-fund (gemeenschappelijke schulddelging), eurobills (kortlopende eurobonds) en blue bonds (gemeenschappelijk schuldpapier voor de financiering van schulden beneden 60% van het BNP). Het eindpunt van de routekaart is een volwaardige transfer unie, waarin schulden gemeenschappelijk worden uitgegeven door een apart EU-agentschap. Hiervoor is ook een verdragswijziging nodig. Van Baalen is tegen de routekaart, omdat dit onvermijdelijk leidt tot een fuikconstructie waarin een volwaardige transfer unie de enige optie is. Lidstaten met problematische schulden moeten eerst saneren en hun economie en overheidsapparaat hervormen, alvorens er gesproken kan worden over gemeenschappelijke schulduitgifte. Toine Manders stemde eveneens tegen het Goulard-rapport. Jan Mulder onthield zich.

Minimumrechten voor werknemers (Cercas-rapport)

Hans van Baalen heeft in Straatsburg tegen een voorstel gestemd waarin minimumstandaarden aan bedrijven worden opgelegd om collectieve ontslagen tegen te gaan (Cercas-rapport). Nu steeds meer bedrijven door de crisis worden geconfronteerd met grote ontslagrondes, wil een meerderheid in het Europees Parlement minimale rechten vastleggen voor werknemers. Volgens Van Baalen is het niet aan het Europees Parlement om minimale rechten vast te leggen voor werknemers in de gehele EU, ongeacht de sector of lidstaat waarin zij werkzaam zijn. Hij vindt dat werkgevers en werknemers hierover, op nationaal niveau, in CAO-verband afspraken moeten maken. In het geval van reorganisaties en collectieve ontslagen kunnen zij een sociaal plan moeten opstellen, waarin de nazorg en omscholing voor werknemers is geregeld. Dit is thans de praktijk in Nederland. Het voorstel van het EP betekent extra lasten voor bedrijven, terwijl zij hun geld in tijden van crisis beter kunnen besteden.

Sofia

Hans van Baalen leidde een brede delegatie van de Liberale Internationale aan Sofia, Bulgarije. Hij opende het congres van de liberale regeringspartij, Movement for Rights and Freedoms (MRF). In zijn toespraak tot het congres riep Van Baalen Bulgarije op de corruptie keihard aan te pakken en een effectieve grensbewaking in te voeren. Bulgarije kan alleen tot de Schengen-zone toetreden wanneer het niet alleen op papier, maar ook in de praktijk aan de Schengen-voorwaarden voldoet.