Debatavond Wonen in Maassluis

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op zondag 27 januari 2013.
Debatavond Wonen in Maassluis
Bron: Blog Jacques Monasch

PvdA in discussie over betaalbaar wonen met Kamerlid Monasch

De PvdA Maassluis organiseert op woensdagavond 30 januari een openbare discussie over de toekomst van goed en betaalbaar wonen: zowel voor huurders als kopers in Maassluis.

PvdA Tweede Kamerlid Jacques Monasch (woordvoerder wonen) gaat in gesprek met betrokken bewoners, directieleden van Maasdelta, wethouder Keijzer en makelaar Opschoor. Daarnaast is er alle ruimte voor vragen van geïnteresseerden en belangstellenden, iedereen is welkom!

Het nieuwe VVD/PvdA kabinet heeft een aantal historische maatregelen over de woningmarkt afgesproken in het regeerakkoord. Voor de PvdA was het zorgvuldig en realistisch beperken van de hypotheekrenteaftrek een belangrijk punt, om eerlijker te delen. De zogenaamde verhuurdersheffing is bedoeld om geld op te leveren, maar ook om de doorstroom van mensen met hoge inkomens die in sociale huurwoningen wonen te bevorderen, om zo die woningen beschikbaar te houden voor de mensen met de laagste inkomens.

Vooral de verhuurdersheffing blijkt ingewikkelder te zijn dan tijdens de formatie leek. De bij de formatie gebruikte cijfers worden betwist en de corporaties hebben ernstige bezwaren geuit. Het waarborgfonds sociale woningbouw heeft vanuit die bezwaren dan ook bekend gemaakt geen nieuwe garanties af te geven voor leningen voor projecten van woningbouwcorporaties. Hierdoor is landelijk een groot aantal projecten voorlopig in de ijskast gezet. Ook in Maassluis is de door Maasdelta aangekondigde, grootscheepse renovatie van Sluispolder West voorlopig stopgezet. Landelijk beleid raakt zo heel concreet de toekomst van de Maassluise woningbouw, Maassluise wijken en de toekomst van Maassluis houders en kopers.

Daarnaast ligt door de crisis, de strengere eisen van banken en overheid aan de nieuwe hypotheken en de dalende woningwaardes ook de koopwoningmarkt stil en heeft de bouwsector (en afgeleide bedrijfstakken) het ook erg zwaar en raken veel mensen hun baan kwijt. De prijzen van woningen zijn gedaald en het aantal verkopen ook. Veel bewoners die de afgelopen 10 jaar een woning hebben gekocht hebben een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van de woning en dus ‘onder water staan’.

De PvdA Maassluis organiseert daarom op woensdagavond 30 januari een openbare discussieavond over de toekomst van betaalbaar wonen: zowel voor huurders als kopers. Gastsprekers zijn Tweede Kamerlid Jacques Monasch (woordvoerder wonen), directeur vastgoed Frank van Velzen en vestigingsmanager Frank van der Plas van woningbouwcorporatie Maasdelta, wethouder volkshuisvesting Arnold Keijzer en Maassluise makelaar Rik Opschoor. Ieder zal vanuit zijn eigen rol een korte toelichting geven op de situatie op de woningmarkt, hun ideeën daarover. Jacques Monasch zal een toelichting geven op de plannen van het kabinet en ingaan op de vragen en opmerkingen van de gastsprekers en uit de zaal.

De discussieavond is openbaar en dus voor iedereen uit Maassluis en omgeving toegankelijk en vindt plaats in de Oase (zuidvliet 140) en begint om 20:00. De zaal is open vanaf 19:30.