Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 1 februari 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 1 februari 2013, 2:15.

Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen (MVO)

Hans van Baalen is tegen een rapportage-verplichting voor bedrijven inzake hun doelstellingen betreffende Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Een meerderheid in het Europees Parlement wil bedrijven verplichten om hierover te rapporteren aan de Europese Commissie. Van Baalen vindt MVO een verantwoordelijkheid van bedrijven zelf, die niet via wetgeving moet worden opgelegd door de Europese Commissie. Het voorstel van de Commissie betekent hoge administratieve lasten voor bedrijven waardoor hun concurrentiepositie onder druk komt te staan.

Begroting EDEO

Tijdens een voorbereidende zitting van de commissie Buitenlandse Zaken heeft Hans van Baalen zich uitgesproken tegen de begroting van de Europese Diplomatieke Dienst (EDEO). Van Baalen vindt dat EU-buitenlandchef Catherine Ashton teveel geld reserveert voor de huisvesting van EU-diplomaten (ruim 80 miljoen euro). Ook vindt hij dat de administratieve diensten van EDEO effectiever en dus goedkoper georganiseerd kunnen worden, bijvoorbeeld door intensiever samen te werken met de buitenlandse diensten van de lidstaten. Van Baalen zal hierover binnenkort overleg voeren met Catherine Ashton.

IJsland

Hans van Baalen ontving afgelopen week een delegatie uit IJsland over het toetredingsproces van IJsland tot de Europese Unie. IJsland is een van de oudste democratieën ter wereld en voldoet volgens Van Baalen aan de voorwaarden die Europa stelt op het gebied van democratie en de rechtsstaat. Hij vindt dat IJsland vorderingen heeft gemaakt, maar inspanningen moet blijven leveren om de dienstenmarkt open te stellen voor buitenlandse aanbieders. Ook moet IJsland de Icesave-tegoeden van Nederlandse spaarders garanderen. Volgende week zal Van Baalen in Straatsburg, als ALDE-rapporteur, de onderhandelingen leiden over een EP-resolutie inzake IJsland.

Benoemingenbeleid

Hans van Baalen ontving afgelopen week de coördinator benoemingenbeleid, die vanuit de Permanente Vertegenwoordiging de benoemingen van Nederlandse ambtenaren bij de Europese instellingen coördineert. Van Baalen vindt het van groot belang dat Nederland op alle ambtelijke niveau's, zowel bij de Europese Commissie, de Europese Raad, als bij het Europees Parlement en de Europese agentschappen, goed vertegenwoordigd is. Ook vindt hij dat de banden tussen Nederlandse ambtenaren bij de Europese instellingen moeten worden versterkt, opdat zij het Nederlandse belang binnen Europa optimaal kunnen vertegenwoordigen.