Hameren op techniek in het onderwijs - Hoofdinhoud
in Politiek, In de kamer
Tweede Kamerleden Anne-Wil Lucas (VVD) en Tanja Jadnanansing (PvdA) bezoeken op 4 februari onderwijsinstellingen in Ede, Helmond, Geleen en Tilburg.
Naar aanleiding van het voorstel om op de PABO’s techniek te onderwijzen, hebben de coalitiegenoten Lucas en Jadnanansing reacties ontvangen van scholen uit het hele land. In deze reacties gaven de scholen te kennen dat zij al goed op weg zijn en hun ervaringen graag willen delen. Lucas en Jadnanansing gaan bij deze scholen op bezoek, in de hoop dat de ‘gouden aanpak’ ertussen zit, zodat ook andere scholen hiermee aan de slag kunnen. Op 4 februari brengen de Kamerleden de eerste bezoeken aan scholen in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.
Leerkrachten moeten volgens Lucas en Jadnanansing in de klas bijvoorbeeld met proefjes kinderen prikkelen en enthousiast maken voor de wetenschap en techniek. ,,Daar kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen”, aldus Jadnanansing. ,,Laat de kleintjes een zonnestelsel maken of laat ze uitvinden waarom het boven in de klas warmer is dan op de grond”, vervolgt ze. “Je ziet dat het hoeft absoluut geen rocket science hoeft te zijn, het gaat om enthousiasmeren en talenten ontdekken”, vult Lucas aan.
De vraag naar technici is groot en er dreigt een tekort van 170.000 technici in 2016. ,,We kunnen niet stilzitten, schuilen en hopen dat dit vanzelf weer over gaat. Landen als India en Brazilië halen ons in, techniek is daar populair en bedrijven vinden gemakkelijk goed opgeleid personeel”, aldus Lucas. Jadnanansing vult haar aan: ,,Daarom is er op ons aandringen geld vrijgemaakt om techniek en wetenschap op te nemen bij de PABO's en het bèta-talent op de basisschool sneller te herkennen.”