Breed draagvlak voor hervorming woningmarkt

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op woensdag 13 februari 2013, 12:32.

Foto Flickr / aloxe

Het woonakkoord dat PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP hebben gesloten is goed voor de bouwsector, goed voor kopers en goed voor huurders. De Partij van de Arbeid is zeer tevreden dat er nu een stevig pakket aan maatregelen ligt dat de woningmarkt weer in beweging brengt.

Door het energiebesparingsfonds, het lagere BTW-tarief en de extra middelen voor startersleningen krijgt de werkgelegenheid in de bouw een belangrijke impuls.

Ook wordt het scheefwonen aangepakt. Daardoor wordt de huurmarkt eerlijker, blijft de sociale woningvoorraad in stand en werkt de inkomensafhankelijkheid beide kanten op: huurders die hun inkomen bij ontslag of pensioen drastisch zien dalen hebben recht op een huurdaling.

Huizenbezitters hebben meer tijd en ruimte voor de aflossing van hun hypotheek. Chronisch zieken en gehandicapten worden gevrijwaard van huurverhoging, zodat zij kunnen blijven wonen waar ze wonen en de mantelzorg goed mogelijk blijft.

De PvdA is verheugd dat de coalitie en de oppositie de handen ineen hebben geslagen om Nederland sterker en socialer uit de crisis te loodsen. Dat is waar deze moeilijke tijd om vraagt.