Van Baalen gispt Japan om troostmeisjes

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 14 februari 2013, 1:57.

(Novum) - Hans van Baalen (VVD) heeft de Japanse premier Shinzo Abe opgeroepen om de geschiedenis van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog niet te herschrijven. De Europarlementariër deed dat in het Japanse parlement, zo laat hij donderdag weten. De VVD'er leidt momenteel een delegatie van het Europees Parlement naar het Aziatische land.

Aanleiding is de uitspraak van Abe tijdens de verkiezingscampagne dat hij het lot van de 'troostmeisjes' opnieuw wilde bekijken. Hiertoe wil hij de zogeheten Kono-verklaring uit 1993 herzien. In die verklaring worden excuses gemaakt voor de gedwongen prostitutie van troostmeisjes door het Japanse leger, onder wie Nederlandse vrouwen.

Van Baalen heeft gezegd dat het herroepen van de excuses tot 'ernstige repercussies' zal leiden in landen als Nederland, Indonesië, Australië, China en Korea. Japan moet niets doen dat een succesvolle totstandkoming van een vrijhandelsverdrag tussen het land en de Europese Unie kunnen bemoeilijken, aldus de Europarlementariër. Van Baalen is een groot voorstander van dit verdrag.

Abe is sinds december weer premier van het land, een functie die hij tussen 2006 en 2007 ook al bekleedde. Ook toen leidde zijn uitspraken over de 'troostmeisjes' tot ophef. Abe ontkende toen dat de vrouwen tot prostitutie werden gedwongen, al trok hij die uitspraak later weer in. Volgens de conservatieve politicus was er geen bewijs voor dat de meisjes werden gedwongen. Zijn uitspraak leidde ertoe dat de Japanse ambassadeur in Nederland op het matje werd geroepen.