Van Baalen roept Japanse premier Abe op WOII niet te herschrijven

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 15 februari 2013, 2:24.

Hans van Baalen (VVD) leidt op dit moment een delegatie van het Europees Parlement naar Japan. Hij riep in het Japanse parlement, de Diet, premier Abe op om de geschiedenis van Japan in de WOII niet te herschrijven. Abe had in de verkiezingscampagne gezegd dat hij het lot van de zogenaamde 'troostmeisjes' opnieuw wilde bekijken. Hiertoe wilde Abe de Kono-verklaring, waarin destijds excuses werden gemaakt voor de gedwongen prostitutie van de troostmeisjes door het Japanse leger, herzien.

Van Baalen gaf aan dat het terugkomen op de genoemde excuses in landen als Nederland, Indonesië, Australië, China en Korea tot ernstige repercussies zou leiden. Van Baalen zei dat Japan niets zou moeten doen wat een succesvolle totstandkoming van een vrijhandelsverdrag tussen Japan en de Europese Unie zou kunnen bemoeilijken. Van Baalen is voorstander van dit vrijhandelsverdrag.

Hiernaast zegde hij Japan steun toe tegen een Chinese claim op de Japanse Senkaku-eilanden. Voorts bezocht Van Baalen de door de tsunami getroffen prefecturen Fukushima en Sendai.