Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 22 februari 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 22 februari 2013, 1:51.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

International Campaign for Tibet

Erica Terpstra, acteur Richard Gere en Hans van Baalen hielden afgelopen zondag een persconferentie, waarin de onderdrukking van Tibet door de Volksrepubliek China werd veroordeeld. Acteur Richard Gere adviseert het Amerikaanse congres over Tibet. Hans van Baalen is woordvoerder voor Tibet in het Europees Parlement.

Japan

Hans van Baalen leidde vorige week een delegatie van het Europees Parlement naar Japan. Hij bepleitte een spoedige aanvang van de vrijhandelsonderhandelingen tussen de Europese Unie en Japan. Volgens Van Baalen is meer vrijhandel de enige mogelijkheid om uit de economische crisis te komen. Dat geldt zowel voor de Europese Unie, als voor Japan en de Verenigde Staten. Van Baalen ontmoette tijdens deze missie vertegenwoordigers van het Europese en Nederlandse bedrijfsleven.

Tevens riep hij in gesprekken met de Japanse regering premier Abe op om de geschiedenis van de WOII niet te herschrijven. Het lot van de troostmeisjes die destijds door het Japanse leger gedwongen werden tot prostitutie, mag niet worden gerelativeerd. Zowel de Tweede Kamer, het Europees Parlement als het Amerikaanse congres hebben zich reeds eerder tegen de halfslachtige positie van Japan gekeerd ten opzichte de troostmeisjes.

Roemenië

Hans van Baalen opende, als voorzitter van de Liberale Internationale, het partijcongres van de Roemeense liberalen (PNL) in Boekarest. Volgens Van Baalen moet Roemenië de corruptie en georganiseerde misdaad effectiever bestrijden. De controle van de Roemeense buitengrenzen moet bovendien worden geoptimaliseerd, wil Roemenië op termijn deel uitmaken van de Schengen-zone. Van Baalen prees de Roemeense liberalen (PNL) en hun politieke leider Crin Antonescu voor hun strijd tegen corruptie en inspanningen voor een liberaal Roemenië.

Anti-piraterij missie Hoorn van Afrika

Hans van Baalen ontving afgelopen week de directeur van het EU Operations Center, de Nederlandse kapitein ter zee Ad van der Linde, dat de militair-civiele EU-missies coördineert en deel uitmaakt van de Europese buitenlandse dienst (EDEO). Het Operations Center speelt een belangrijke rol in de Europese anti-piraterij missie in de Hoorn van Afrika (Operatie Atlanta). Van Baalen vindt het van groot belang dat de piraterij vanuit Somalië krachtig wordt bestreden. Als ALDE-coördinator van de commissie Veiligheid en Defensie zet hij zich in voor intensieve militaire samenwerking tussen de lidstaten om deze militaire operaties mogelijk te maken.

Foto: http://harryvanbommel.sp.nl/weblog/files/2013/02/blog-gere.jpg