Van Baalen en Verhofstadt: militaire steun Vrij Syrisch leger noodzakelijk

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 6 maart 2013, 1:49.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

Hans van Baalen en Guy Verhofstadt (voorzitter van de Liberale Internationale, respectievelijk leider van de ALDE-fractie Europees Parlement) willen dat een coalitie van gelijkgestemde landen het Vrije Syrische leger ook met wapenleveranties en no-flyzones ondersteunt. Dit zeiden beide liberale leiders na afloop van een gesprek in Brussel met generaal Selim Idris, chef-staf van het Vrije Syrische Leger.

Buitenland-coördinator van de EU, Catherine Ashton, moet volgens de liberalen voorstellen doen voor deze militaire steun. Ashton is nu vooral passief.

Het staat de lidstaten vrij om zich bij een coalitie met onder andere de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk aan te sluiten of zich te beperken tot humanitaire steun en zogenaamde niet-dodelijke militaire leveranties van bijvoorbeeld nachtzichtapparatuur aan de opstandelingen. Generaal Idriss gaf aan dat het Vrije Syrische Leger met antitank- en luchtdoelwapens binnen een maand het leger van Assad een fatale slag zou kunnen toebrengen. Tevens wordt voorkomen dat extremisten de opstand kapen. Volgens Idriss bestaat nu 10% van de anti-Assad-coalitie uit extreme gevechtsgroepen. Dat percentage zal bij uitblijven van militaire steun alleen maar toenemen.

Het Assad-regime voert een oorlog tegen de eigen bevolking, waarbij nu reeds meer dan zestigduizend doden zijn te betreuren en een gelijk aantal vermisten. Tevens zijn honderdduizenden Syriërs naar Turkije en andere landen in de regio gevlucht.

Zie ook:

De Telegraaf 'Steun aan rebellen Syrië'

RTL Nieuws VVD'er Van Baalen: Stuur wapens aan rebellen Syrië

NU.nl VVD'er wil militaire steun rebellen Syrië

BNR Nieuwsradio Van Baalen wil militaire steun voor Syrische rebellen

NOVUM VVD'er wil militaire steun voor rebellen Syrië