Meer of minder macht voor Brussel?

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 7 maart 2013, 1:56.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

De Tweede Kamer debatteerde vanavond over de Staat van de Europese Unie. Het is het jaarlijkse debat over Europese samenwerking. Wat is de visie van het kabinet op de EU en moet er wel of geen referendum komen? Ferry Mingelen doet verslag.

Foto: Hans van Baalen over de rampzalige treinverbinding tussen Brussel en Den Haag.

Enquête

Nieuwsuur hield een enquête onder 26 Europarlementariërs. Zij vinden dat de Tweede Kamer onvoldoende op de hoogte is van wat er speelt in de Europese Unie. Ze geven het rapportcijfer 5 voor de kennis bij de Kamerleden. Wel vinden ze dat de kennis van Kamerleden over Europa toeneemt. De vraag of Haagse beleidsmakers een consistente visie hebben op Europa beantwoorden 20 Europarlementariërs met 'nee'. Twee mensen zeggen 'ja' en drie vinden dat dit per partij verschilt.

Invloed

Het kabinet stuurde vorige maand de 'Staat van de Europese Unie 2013' waarin minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken pleit voor meer invloed van de nationale parlementen. 'Voor het kabinet staat voorop dat eerdere en meer rechtstreekse betrokkenheid van het nationale parlement bij de Europese besluitvorming nodig is.'

Euro

Ook staat er in de brief: 'We moeten niet verder springen dan onze polsstok lang is. Onder erkenning dat de democratische legitimiteit van de EU ernstig tekort schiet en alle aandacht verdient, is de toekomst van de euro van wezenlijk belang voor de Nederlandse economie en dus onze topprioriteit, aldus Timmermans.

Visie

Jaarlijks debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de visie van het kabinet op Europa. Voor de gelegenheid zullen ook Nederlandse Europarlementariërs het woord voeren in de Kamer.

Kijk hier de uitzending terug