Debat over Europavisie - 'Jammer dat het kabinet niet zoveel lef had als Cameron'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 7 maart 2013, 1:56.

Sinds het aantreden van het kabinet wordt premier Rutte belaagd door een deel van de Kamer om zijn visie op Europa te geven. Wil hij 'meer Europa', of juist minder? Vorige maand kwam het antwoord, toen het kabinet 'de Staat van de Unie' presenteerde.

Uit 'de Staat' blijkt dat Nederland een actieve rol wil spelen in Europa en dat de rol van nationale parlementen groter moet worden om het democratische tekort te dichten. Het kabinet wil niet meedoen aan hoogdravende vergezichten maar neemt een pragmatische positie in.

'Het is weinig zinvol te spreken over een politiek einddoel. De EU is geen doel op zich, maar een middel voor veiligheid, recht en welvaart voor alle Europese burgers.' Ook werkt het kabinet aan een subsidiariteitslijst: welke taken horen in Brussel en wat kan beter door de lidstaten gedaan worden.

Vanavond debatteert de Kamer over dit document. De fracties krijgen daarbij hulp van hun partijgenoten uit het Europees Parlement, die bij hoge uitzondering plaats mogen nemen in de Kamerstoelen. Ook zullen ze namens hun partij het woord voeren.


Bijdrage van Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD: hij wil dat politici tegelijk Kamerlid en Europarlementariër kunnen zijn. Nu is dat onverenigbaar. Ook vraagt hij of het kabinet zich wil inzetten voor meer geld voor de portefeuille van Eurocommissaris Neelie Kroes, 'want die wordt flink uitgekleed'.

De Volkskrant houdt een live blog bij van het debat. U kunt het via deze link volgen.