Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 15 maart 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 15 maart 2013, 2:52.

Paraguay en Brazilië

Hans van Baalen leidde, als president van de Liberale Internationale en als ALDE-bestuurslid, een delegatie naar Paraguay en Brazilië. Hij bezocht Paraguay in het kader van de presidentsverkiezingen die op 21 april aanstaande worden gehouden. De Partido Liberal Radical Auténtico (PLRA), regeringspartij en tevens lid van de Liberale Internationale, wil haar politieke en economische hervormingsbeleid voortzetten. Van Baalen werd ontvangen door de Frederico Franco, president van Paraguay, en voerde met de liberale presidentskandidaat Efrain Alegre campagne in de hoofdstad Asuncion en op het platteland.

Aansluitend bezocht hij Sao Paulo, het Rotterdam van Brazilië, waar hij de voorlieden van de Democraten ontmoette en waar hij aan de Business School colleges gaf. Op uitnodiging van het Instituto Millenium en de Friedrich Naumann Stiftung hield hij een inleiding over de Eurocrisis. Van Baalen had ook besprekingen met betrekking tot een vrijhandelsakkoord tussen de Mercosur en de EU. Voor Nederland is zo'n handelsakkoord van groot belang voor de positie van Rotterdam.

Like-minded partijen in de ALDE

De 'like-minded' partijen in de ALDE (VVD, de Duitse FDP, het Deense Venstre, de Roemeense PNL, de Reform Party uit Estland, de Finse Centre Party en de Zweedse Liberalen) kwamen in Tallinn, Estland, bijeen om de strategie uit te werken richting de Europese verkiezingen in 2014. Hans van Baalen ontmoette de Estse premier Ansip en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven in Estland.