EU volgt zaak met argusogen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 20 maart 2013, 2:09.

De rel rond Yunus houdt ook de gemoederen in het Europees Parlement in Brussel bezig. Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) wijst er op dat Erdogan vaker de plank missloeg bij een bezoek aan een EU-land. Hij laat weten dat de Turkse premier een opgeheven vingertje over Yunus beter thuis kan laten als hij premier Rutte bezoekt.

Europarlementariër Laurence Stassen (PVV) vindt dat de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU direct gestopt moeten worden. „Deze ophef in Turkije bewijst maar weer dat het land nooit lid moet worden van de EU”, aldus Stassen.

Volgens haar is Turkije een van de ergste landen ter wereld qua onderdrukking van zijn bevolking. „Erger nog dan China. Het is het land met de meeste journalisten in de gevangenis.”

De ophef in Turkije over het jongetje Yunus dat in een Nederlands pleeggezin woont met twee moeders, is volgens Stassen opmerkelijk getimed, zo vlak voor het bezoek aan Nederland. „Een van de tv-stations in Turkije is in handen van een schoonzoon van Erdogan, nou dan weet je het wel.”

Geen zin

Stassen is er voor om net zo helder tegen de Turken te zijn als Turkije altijd richting de EU is. „Stop met de onderhandelingen want het heeft geen enkele zin.”

Een gematigder geluid is te horen van Ria Oomen, rapporteur over Turkije in het EU-parlement. De CDA-politica noemt de toon van het debat ’wat fors’. Oomen wijst erop dat in EU-landen als Spanje en Polen ook protesten zijn tegen homohuwelijken. „We houden Turkije scherp in de gaten. Er zijn nog veel verbeteringen te maken voordat Turkije een open samenleving is en er überhaupt over toetreding gestemd kan worden.”