"Nederland heeft baat bij sterke energievisie" - Hoofdinhoud
Vandaag presenteert de Europese Commissie een eerste opzet over een klimaat- en energiestrategie voor 2030. Dit zogenaamde "groenboek" bevat nog geen concrete maatregelen, maar is een eerste voorzet voor een publiek debat over de toekomst van het Europese klimaatbeleid. De komende twaalf weken kan iedereen hierop reageren. Alhoewel het dus nog geen definitief beleidsplan is, zijn de eerste indrukken allesbehalve ambitieus. "We worden steeds vaker geconfronteerd met de effecten van de klimaatveranderingen. Dan moet je meer visie tonen dan de Europese Commissie hier doet", aldus Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA.
"Op mijn verlanglijstje voor de 2030-strategie staat een ambitieuze toekomstvisie die focust op zoveel mogelijk hernieuwbare energie en bindende doelstellingen", aldus Judith Merkies. "Hoewel de Europese Commissie nog geen concrete voorstellen doet in dit groenboek, is het wel al duidelijk dat niet al te veel ambitie verwacht moet worden. De Commissie lijkt zich volgens mij op slechts één doelstelling te richten: een doelstelling voor CO2-uitstoot. De doelstelling hernieuwbare energie en energie-efficiëntie willen ze daar en passant bij meenemen. Met problemen als grondstoffen die op raken en energie-armoede, is het duidelijk dat je met CO2 aanpakken niet in één klap alle klimaat- en energieproblemen oplost.
Daarnaast wordt in het groenboek ook gesteld dat de mogelijkheden tot de exploitatie van schaliegas onderzocht moeten worden. "Schaliegas lijkt in de media het ei van Columbus, maar dat valt tegen. Er zullen weinig inwoners in de Europese Unie te vinden zijn die het toe zullen juichen dat er onder hun huis geboord kan worden, om vervolgens onder hoge druk chemicaliën te spuiten die de steenlagen oplossen. De milieu-effecten zijn ongewis, er is kans op aardschokken en het is ook maar een voorlopige oplossing. Ook schaliegas is een schaarse fossiele brandstof. In plaats van te investeren in peperdure exploitatietechnieken voor een grondstof die maar voor korte termijn voorhanden is, kunnen we beter volledig inzetten op het 100% hernieuwbaar maken van ons energiegebruik. Wind en zon zal er namelijk altijd zijn."
Volgens Merkies zijn er uitstekende alternatieven voorhanden voor een hernieuwde inzet van de fossiele brandstoffen. Merkies: "Juist de Europese Commissie zal moeten inzetten op echt hernieuwbare energievormen. Dat wil zeggen dat we minder energie gaan verbruiken door te investeren in efficiëntere productiemethodes. Dat bevordert werkgelegenheid, economische groei en de mondiale concurrentiepositie, zeker ten opzichte van de economieën die volledig blijven vertrouwen op eindige, vervuilende brandstoffen."
De vragen van de Europese Commisie richten zich voornamelijk op vier thema´s:
-
-2030 doelstellingen: Doelstellingen voor CO2-uitstoot, hernieuwbare energie en energie efficiëntie? En moeten deze bindend? En op welk beleidsniveau?
-
-Welke instrumenten moeten dit beleid ondersteunen?
-
-Hoe kan klimaat- en energiebeleid economische groei, werkgelegenheid en competitiviteit ondersteunen?
-
-Hoe kunnen de verschillen tussen de lidstaten inzake energiecapaciteit overkomen worden?
Judith Merkies nodigt iedereen uit mee te denken over de nieuwe doelstellingen. De consultatie kan gevonden worden op volgende pagina:
http://ec.europa.eu/energy/green_paper_2030_en.htm