Reis door de kunstwereld

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op maandag 1 april 2013.
Reis door de kunstwereld
Bron: Blog Jacques Monasch

Reis door de kunstwereld

Vanaf 4 april begin ik met mijn nieuwe reis door de kunstwereld. Op 4 april loop ik het nieuwe Rijksmuseum binnen. De deuren gaan langzaam open na een lange, te lange, verbouwing van 10 jaar. Een periode in Nederland die welhaast symbool stond voor een geslotenheid en bekrompenheid die bijna on-Nederlands was.

Cultuur stond onder druk. Onze cultuur van openheid en tolerantie en kunstvormen in theaters en musea kwamen in de verdachtenbank te staan. Het wordt tijd voor een nieuwe culturele beleving. Gordijnen open, verbouwingen ten einde, op zoek naar de cultuur die Nederland verder kan brengen. Daarom start ik mijn reis door de Nederlandse kunstwereld op 4 april 2013 in het Rijksmuseum.

Via bezoeken, gesprekken, conferenties wil ik als woordvoerder Cultuur van de PvdA in de Tweede Kamer een bijdrage leveren aan een hernieuwde beleving van kunst. Via sociale media, bijeenkomsten en artikelen doe ik verslag van mijn reis die anderhalf jaar gaat duren. Tot eind 2015 als de Tweede Kamer het Cultuurbeleid voor 2016 en verder bespreekt.

Tot die tijd reis ik door Nederland. Langs tentoonstellingen en voorstellingen; langs ateliers en werkplaatsen; langs het publiek en langs de nieuwe culturele ondernemers en stedenbouwers voor wie kunst een onlosmakelijke voorwaarde is voor de stad van de toekomst.

Tot spoedig!