De duiven en eenden vrezen de oneliners van René Leegte

Met dank overgenomen van R.W. (René) Leegte i, gepubliceerd op woensdag 3 april 2013, 2:21.

Trouw

3 april 2013 woensdag

SECTION: Binnenland; Blz. 9

Redactie: Teun Lagas, Ingrid Weel en Bart Zuidervaart

Opeens klonk het weer, de haast rituele roep om een verbod op de plezierjacht. Vorige week maandag was het de beurt aan PvdA, D66 en GroenLinks, die in hun natuurnota 'Mooi Nederland' lieten weten dat alleen het 'functioneel jagen' nog moet kunnen. Voor de lol op konijntjes en fazanten schieten is er dan niet meer bij.

De kruitdampen waren die dag nog niet opgetrokken, of VVD-Tweede Kamerlid René Leegte mengde zich in de discussie: "Plezierjachten vind je in de haven". Hij meent dat PvdA, D66 en GroenLinks zich schuldig maken aan misleiding door die term te gebruiken. Iedereen is gevoelsmatig tegen de plezierjacht, zegt Leegte. "Maar jagers zijn juist erg begaan met de natuur."

Het was een prachtig staaltje van preken voor eigen parochie. De liberaal pakt in zijn vrije tijd namelijk graag het jachtgeweer op om de populatie van duiven en eenden in bedwang te houden. "En ze zijn heerlijk", liet Leegte zich enkele jaren geleden ontvallen.

Er zijn nauwelijks landelijke politici te vinden die hardop roepen dat ze van de jacht houden. Toen VVD'er Fred de Graaf voorzitter werd van de Eerste Kamer, legde hij al zijn nevenfuncties neer. Dus ook het voorzitterschap van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Hoewel de zoon van Henk Bleker (CDA) een jachtbrevet heeft, ontkent de oud-staatssecretaris zelf ook weleens met het geweer en enkele honden op pad te gaan. In De Telegraaf zei hij ooit: "Ik kan zelf nog geen vogeltje doodschieten."

Sterke teksten

Plezierjachten vind je in de haven. Een prachtige oneliner van Leegte, die natuurlijk gretig door journalisten werd opgeschreven. Het liberale Kamerlid is overigens koning van de sterke teksten. Hij voerde vorig jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen campagne met de leus: 'Kies inhoud, stem Leegte'. Het leverde hem als nummer 30 op de kandidatenlijst van de VVD exact 3319 voorkeursstemmen op. Ter vergelijking: nummer 9 op de lijst Mark Harbers kreeg er minder. Ton Elias (17de op de lijst) verwierf er 1555, nog niet de helft van het aantal van Leegte.

De jachtliefhebber is woordvoerder energie en internationale handel. Met name op dat eerste terrein wist Leegte zich met enkele fraaie uitspraken in de kijker te spelen. 'Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn'. Dat klinkt goed, zeker voor zijn eigen achterban. Hoewel niet zelf verzonnen, verkondigt Leegte ook met enig plezier het bekende VVD-adagium: 'Windmolens draaien niet op wind, maar op subsidie'. In deze krant zei hij ooit dat vlees niets met duurzaamheid te maken heeft, "want varkens raken nooit op".

Het is niet toevallig dat Leegte een VVD'er is; de scherpste oneliners worden toch vooral door liberalen verzonnen. Neem de slogans waarmee de partij vorig jaar de verkiezingen wist te winnen. 'De overheid moet regelen dat er minder regels zijn'. 'Niet doorschuiven maar aanpakken'. En richting de 'bijstandstrekkers': 'Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden'.

Trampoline

Premier Mark Rutte is zelf ook niet vies van wat beeldspraak, getuige de woorden die hij in 2010 uitsprak bij het aantreden van zijn eerste kabinet: "We brengen vangnetten aan waar dat nodig is. Maar iedereen die dat kan moet wel zelf op de trampoline stappen en de sprong maken." Kijk, dat zijn duidelijke teksten waar de burger wat aan heeft.

Rutte moet zich geïnspireerd voelen door zijn grote voorgangers. Neem Hans Wiegel, die al in 1988 verkondigde: "Liever twee misdadigers in één cel, dan één vrij op straat!" Heerlijke taal voor verkiezingsbijeenkomsten. Legendarisch is ook het optreden van Frits Bolkestein in 1998, toen de discussie over het al dan niet aanleggen van een tunnel in het Groene Hart oplaaide. De toenmalige VVD-leider moest niets van een treintunnel weten; zonde van het geld terwijl er volgens hem nauwelijks natuur op het spel stond. Bolkestein zei: "Bent u weleens op die plek geweest? Het is alleen maar gras." En mochten er konijnen in de verdrukking zijn gekomen, had Bolkestein altijd nog René Leegte kunnen bellen.

De Jagers in het parlement:

Ad de Jager (VVD), senator tussen 1995 en 2003

Rikus Jager (CDA), Tweede Kamerlid van 2002 tot 2010

Jan Kees de Jager (CDA), Tweede Kamerlid van juni tot oktober 2010

Tjalle Jager (CPN), Tweede Kamerlid tussen 1962 en 1967