Dag 2 - Blog werkbezoek aan Azië: Shenzhen, China - Hoofdinhoud
Als lid van de European Internet Foundation (EIF) bezoek ik deze week Azië. Middels dit blog houd ik u op de hoogte van deze studietrip naar Hong Kong, Shenzhen en Seoul.
Dag 2
We zijn al vroeg op weg richting de Chinese grens. We rijden door de zogenaamde 'New Territories' van Hong Kong. Deze zijn de laatste tien jaar volgebouwd met appartementenflats van minstens vijftig verdiepingen. Dat is nodig want de bevolking van Hong Kong is flink gegroeid. Sinds de overdracht aan China is het namelijk nog makkelijker geworden voor Chinezen om de grens over te gaan op zoek naar werk en betere leefomstandigheden.
Het dagprogramma valt qua timing snel in duigen. We gaan in Hong Kong over de grens naar de stad Shenzhen. Met 14 miljoen inwoners is het een booming city die zich in een economische ontwikkelingszone razendsnel heeft ontwikkeld. In 2007 was ik er ook. Toen was de stad barstensvol van bouwkranen. Nu is het geheel wat meer in balans. Onze trip krijgt veel weg van de overgang naar Oost Europa voor de val van de muur. Een van mijn collega's heeft het te licht genomen met zijn papieren, het visum is niet in het goede document geplakt. Gevolg: onze high level delegatie staat twee uur stil aan de grensovergang. Dit zet je weer met beide benen op de grond.
We komen later aan op het hoofdkantoor van hun campus zoals je ook in Californie aantreft. Net als in Silicon Valley met laagbouw, veel groen en met veel open werkruimten voor de medewerkers. Huawei is een van de wereldleiders in ICT netwerken en staat in de Fortune Global 500. Er zijn 150.000 mensen in dienst, waarvan 70.000 in Onderzoek en Ontwikkeling. Interessant is het gegeven dat men sinds een jaar of tien ook in de EU actief is. Nu met zo'n 6000 personeelsleden, men wil de komende jaren doorgroeien naar 14000. Hallo, crisis zo vraag ik me af.
Het bedrijf heeft een private grondslag, zo laat men ons zien. Kevin Tao, een van de directeurs geeft vlotjes antwoord op onze vele vragen. We willen weten hoe het met de bescherming van het intellectueel eigendom is gesteld. Antwoord is dat Huawei zich aan de standaarden van de landen houdt waarin men werkt. Ook zij hebben de Chineese regering niet aan een touwtje, zo weet hij te melden. Over cybersecurity het zelfde liedje: in de landen van de EU laat men alle produkten certificeren en werkt men volgens de protecollen.
In Europa is het aantal onderzoekslabs snel uitgebreid. In veel landen is men actief. Europa is vlak: men kent geen concentratie van ontwikkeling in de ICT business zoals de VS in Silicon Valley. Men gaat op de vraag af en treft actief nieuwe medewerkers aan. De landen proberen allemaal iets van de groei van de internetmarkt mee te pikken. Daar werkt Huawei graag aan mee.
Het bedrijf stelt niet door het grote Chineese geld te zijn bevoordeeld. Geld wordt ook bij banken in de werkgebieden geleend. Toch houden we het gevoel dat de toekomst zal moeten uitwijzen of aan de EU standards wordt voldaan. We ronden af met een snelle rondgang door een van de researchlabs. Ik vraag me tevens af of al deze mensen wel onderzoekers zijn; het lijkt me vaak ook te gaan om managers van projecten.
Jammer dat we de grote showcases niet zien. Vorig jaar zag ik die wel in Shanghai. Kortweg indrukwekkend. Toen gaf men aan dat we zeker eens naar de hoofdvestiging moesten komen. Het oponthoud bij de grens zorgt ervoor dat dit er nu niet van komt. China blijft mysterieus voor wie het naadje van de kous wil weten. Dan heb je veel meer tijd nodig.
Nadat we de Huawei campus verlaten hebben gaan we op weg naar 3wCoffee, een entrepreneurship centrum dat is ingericht als koffiehuis. Het centrum ligt aan de andere kant van Shenzhen en dat betekent al snel 45 minuten rijden door deze stad van 14 miljoen inwoners. Bij 3wCoffee krijgen we diverse presentaties van ambitieuze jongeren. Het doet denken aan een werkbezoek bij YES Delft, ook al gaat het hier nog meer om ICT toepassingen, met name de ontwikkeling van apps. Men demonstreert hun producten met trots en legt uit waarom entrepreneurs juist naar Shenzhen komen. Het heeft een jonge uitstraling en Hong Kong is nabij. Men wil het hier anders doen dan in Beijing. Geen grote staatssteun maar creatief ondernemen.
Professor Wilton Chau van de Chinese Universiteit van Hong Kong vertelt ons in de avond dat China meer dan een werkelijkheid kent. De overheid kent vele vormen en alleen zij die er een goede verhouding mee opbouwen houden het vol. Dat zal zeker voor Huawei het geval zijn, gezien hun stormachtige succes in de afgelopen twee decennia. De decaan van de Hong Kong Business University die ook bij het diner aanschuift kent ons land goed. Zijn universiteit heeft een samenwerkingsverband met de Rotterdam school of Management. En ook Brabant staat bij hem op de kaart want hij bracht een week geleden een bezoek aan de Universiteit van Tilburg. Hij geeft ons een kijkje in de politieke werkelijkheid van Hong Kong en de relaties met de centrale overheid in Beijing. Hij meet dat Beijing Hong Kong als experiment gebruikt. Men maakt er kennis met vormen van directe democratie. De bewoners van Hong Kong pruimen een Chinees systeem simpelweg niet. In 2017 zal de chief executive van Hong Kong direct worden verkozen, dat staat vast. Maar hoe en wie kandidaat zal zijn, dat is op dit moment nog de vraag.