VVD mist steun voor veelbelovende starters - Hoofdinhoud
in Politiek, In de kamer
De VVD wil het beschikbaar stellen van durfkapitaal aantrekkelijker maken. Veel startende, innovatieve ondernemers slagen er, na de fase van productontwikkeling, niet in om door te groeien naar een onderneming die omzet en winst draait. Het doorgroeien van start up naar onderneming wordt vooral bemoeilijkt door gebrek aan durfkapitaal. En dat is ‘doodzonde’ volgens Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas (VVD).
Het TNO-rapport ‘De staat van Nederland innovatieland’ laat zien dat de overlevingsgraad van startende bedrijven slechts 65-75% is. Nederland is daarmee ver verwijderd van de voorste gelederen van Europa. Lucas: ,,Het achterblijven ligt niet zo zeer aan het gebrek aan ondernemerschap bij starters, de oorzaak is eerder te zoeken bij het risicomijdend gedrag van kredietverleners”. Volgens Lucas is het overigens niet de bedoeling dat de overheid de risico’s op zich gaat nemen. Investeerders moeten volgens haar vooral meer gestimuleerd worden om veelbelovende ondernemers van kapitaal te voorzien en ‘te durven investeren’.
Vanuit universiteiten en kennisinstellingen komen steeds meer spin-off bedrijfjes voort. Zo is Google ook ontstaan als spin-off vanuit de Amerikaanse Stanford-universiteit. Deze bedrijfjes werken wetenschappelijke vindingen uit tot een product of dienst. Vanuit de Universiteit Twente alleen al zijn de afgelopen jaren 500 nieuwe bedrijfjes voortgekomen. Lucas: ,,We horen dat deze kennisintensieve bedrijfjes veel kosten maken om hun product gereed te maken voor de markt. Voor de volgende fase, het ook daadwerkelijk opschalen naar productie en dus omzet, is dan vaak geen geld meer. Iemand vertelde me laatst ‘dat ze te klein zijn voor het tafellaken en te groot voor het servet’. En daar lijkt het inderdaad op. Ze zijn de incubator op de universiteit ontgroeit, maar het risico voor banken om te investeren in deze bedrijven is nog te groot, gezien de ontwikkelkosten en onzekerheden die er nog zijn. Hierdoor loopt Nederland veel nieuwe bedrijvigheid mis. We moeten daarom ook via andere kanalen het beschikbaar stellen van durfkapitaal door particulieren of grotere bedrijven stimuleren. Zij kunnen deze starters van kapitaal én van know how voorzien”.
Lucas wil van minister Kamp van Economische Zaken weten hoe het investeren in durfkapitaal aantrekkelijker gemaakt kan worden. ,,Bestaande regelingen om innovatie te stimuleren, zoals de WBSO, de RDA-regeling en de Innovatiebox, zijn vooral gunstig voor bedrijven die al personeel in dienst hebben en winst maken. Maar de hoog innovatieve start ups zijn vaak nog niet zo ver”, aldus Lucas. Het Kamerlid wil weten welke regelingen aangepast kunnen worden om ook voor deze groep ondernemers investeringsruimte te creëren: ,,We laten de TomTom van morgen of onze eigen ‘Mark Zuckerberg’ toch niet uit onze handen glippen?”.