Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 12 april 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 12 april 2013, 2:32.

Achterbancontacten: VVD-afdeling Leiden

Hans van Baalen bezocht de afdeling Leiden alwaar hij een ontmoeting had met de gemeenteraadsfractie en wethouder Pieter van Woensel. Het bezoek stond in het teken van Leiden als kennisstad en de Europese R&D-samenwerking binnen o.a. Horizon 2020. Het bezoek werd afgesloten met een lezing door Van Baalen in de Branderij.

Wit-Rusland

In Brussel sprak Hans van Baalen met de Wit-Russische oppositieleider Alexander Milinkevich over de politieke en economische situatie in Wit-Rusland.

De sancties van de Europese Unie tegen Wit-Rusland zijn volgens Milinkevich niet effectief en vormen geen bedreiging voor het regime van Loekasjenko. Van Baalen bepleit de grove maatregelen tegen het regime te vervangen door smart sanctions. Hij brengt mogelijk later dit jaar een bezoek aan de Wit-Russische oppositie in Minsk.

European Defense Agency (EDA)

Hans van Baalen bracht als ALDE-coordinator voor de commissie Veiligheid en Defensie, samen met de voorzitter van commissie Veiligheid en Defensie, Arnaud Danjean, een bezoek aan de European Defense Agency (EDA). Dit agentschap coördineert de materieelsamenwerking tussen de krijgsmachten van de verschillende lidstaten en fungeert tevens als kenniscentrum.

Libanon

Op uitnodiging van de Libanese president Michel Suleiman en de liberale partij Future Movement, kwam de Liberale Internationale van 12 tot 14 april bijeen in Beiroet (Libanon). De bijeenkomst stond in het teken van de bloedige oorlog van de Syrische dictator Assad tegen zijn eigen bevolking. In Libanon verblijven thans een miljoen Syrische vluchtelingen. Gevreesd wordt dat de gewelddadigheden naar Libanon over zullen slaan. De vertegenwoordigers uit de Arabische wereld bepleiten op de LI-bijeenkomst militaire steun aan het Vrije Syrische Leger (bewapening en training). Van Baalen had de bijeenkomst via voorgesprekken met de leider van de Libische National Forces Alliance, Mahmoud Jibril en zijn Tunesische collega Chebbi voorbereid.

Taiwan

Hans van Baalen sprak samen met zijn conservatieve collega Derk Jan Eppink een conferentie van Taiwanese diplomaten in de Europese Unie toe. De ALDE en de ECR bepleiten een handelsovereenkomst tussen Taiwan en de Europese Unie naar het voorbeeld van de FTA tussen Zuid-Korea en de EU.