Politiek Café VVD Leiden met Hans van Baalen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 9 april 2013, 2:32.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

Maandag 8 april nam Europarlementariër Hans van Baalen het woord tijdens het maandelijks politiek café van de VVD Leiden. Van Baalen, sinds 2009 delegatieleider van het de VVD in het Europees Parlement, gaf de aanwezigen een kijkje achter de schermen van de Brusselse politiek en vertelde een aantal interessante details over de werkzaamheden van een Europarlementariër.

Na zijn inleiding ging Van Baalen in discussie met de aanwezigen, waarbij uiteraard werd gesproken over de problemen in de eurozone. Volgens Van Baalen zijn die problemen nog niet voorbij.

Vooral Frankrijk baart hem op dit moment zorgen: “De sleutel tot het redden van de euro ligt in Franse handen.” Om niet in de financiële problemen te komen, moet Frankrijk vergaande hervormingen doorvoeren. Zo moet het Franse sociale zekerheidsstelsel nodig gesaneerd worden, maar Van Baalen betwijfelt of president François Hollande bereid is deze stap te zetten.

De Europarlementariër is daarnaast van mening dat er meer flexibele oplossingen moeten worden ingezet om de eurozone te stabiliseren. Zo zou het mogelijk moeten zijn voor Griekenland om de eurozone, al dan niet tijdelijk, te verlaten, opdat het land de mogelijkheid krijgt om zich economisch te herstellen. Verder pleitte Van Baalen er voor om de nationale parlementen meer invloed te geven op het de meerjarenbegroting van de Europese Unie. Dit zou democratische legitimiteit vergroten en zou de band tussen de nationale parlementen en het Europese Parlement verbeteren.

U kunt op de site van VVD Leiden de discussie terugluisteren en foto's bekijken van de avond