Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Straatsburg: 19 april 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 19 april 2013, 1:56.

Oekraïne

Hans van Baalen nam namens de ALDE-fractie deel aan gesprekken met Oekraïense parlementariërs in Straatsburg. Hierbij gaf hij aan dat Oekraïne onomkeerbare stappen moet zetten ten aanzien van de bescherming van de rechtsstaat, bestrijden van corruptie en garanties voor vrije en eerlijke verkiezingen, alvorens sprake kan zijn van de ondertekening van de associatie-overeenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie.

Van Baalen is wel bereid stappen te zetten om het economisch verkeer te bevorderen als onderdeel van het bestaande visumregime.

Turkije

Hans van Baalen heeft zich namens de VVD gekeerd tegen feitelijke legalisatie van de Turkse bezetting van Noord-Cyprus door het uitnodigen van Turks-Cypriotische waarnemers aan het Europees Parlement. Tevens is Van Baalen van mening dat er geen redenen zijn om thans het toetredingsproces voor Turkije tot de Europese Unie te bespoedigen.

EU-ombudsman

De VVD-delegatie heeft de kandidatuur van Alex Brenninkmeijer voor de positie van EU-ombudsman technisch ondersteund. Dat wil zeggen een bijdrage geleverd aan de veertig handtekeningen die nodig zijn om een kandidatuur te formaliseren. Nadere steun voor de kandidatuur zal afhangen van de presentatie van de heer Brenninkmeijer in het Europees Parlement en sondage met de VVD in Nederland.

Europese Centrale Bank (ECB)

De VVD is tegenstander van een kredietfaciliteit bij de ECB ten behoeve van het MKB. Niet omdat de VVD het MKB niet wil ondersteunen, maar omdat zo'n faciliteit niet tot het takenpakket van de ECB behoort.

Transparantie

De VVD heeft amendementen ondersteund die tot een grotere openbaarheid van toelages voor EP-leden moeten leiden. Helaas werden de amendementen niet door het Europees Parlement aangenomen.