Rusland zal steun voor Assad intrekken

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 2 mei 2013, 1:53.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

De Syrische president Assad zal niet blijvend kunnen rekenen op de steun van Rusland. Uiteindelijk zal de Russische president Poetin de internationale gemeenschap in de VN Veiligheidsraad niet meer in de weg zitten om -op welke manier dan ook- in te grijpen in het Syrische conflict. Dat zegt Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD in het programma BNR Bernard Hammelburg.

‘Poetin zal doen wat in Russisch belang is,’ aldus Van Baalen. Belangrijk voor de Russen is dat ze hun marinebasis in Syrië kunnen handhaven en invloed kunnen blijven hebben op de ontwikkelingen in het land. Zodra de Russische president die toezegging van de internationale gemeenschap vertrouwd zal hij volgens Van Baalen niet meer tegenspartelen in de VN Veiligheidsraad.

Van Baalen heeft als voorzitter van de Liberale Internationale veel contact met Russische politici en journalisten. Volgens Van Baalen is men het daar unaniem over eens dat Poetin ‘de prijs opdrijft. Hij wil iets terughebben.’ Zodra dat het geval is zal Assad het dus zonder de voor hem zo belangrijke steun van de Russen moeten doen. ‘Poetin is een keihard rationeel politicus en daarom denk ik dat hij uiteindelijk een deal zal aanvaarden,’ aldus Van Baalen.