Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 18 maart 2013, 13:51.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Ik heb bij het debat over grootschalige voedselfraude bij de regering erop aangedrongen dat de overheid streng moet controleren en handhaven op voedsel. Ook moeten we af van de drang om steeds goedkoper te produceren. Gelukkig werd duidelijk dat deze mening door meerdere partijen en de staatssecretaris van Economische Zaken werd gedeeld.

De staatssecretaris wil onder andere de vleesindustrie meer laten betalen voor controle en handhaving door de overheid en ook wil zij meer overheidscontroles. Dit stemt hoopvol, de slager mag straks minder z’n eigen vlees gaan keuren! Ik kijk dan ook positief uit naar de te nemen maatregelen en ga ervan uit dat het kabinet zal inzetten op dit beleid en ervoor zorgt dat voedselfraudeurs geen enkele kans meer hebben.

Want, de voedselschandalen van de afgelopen tijd zijn niet nieuw. EHEC, de gekke koeienziekte, en salmonellazalm zijn slechts voorbeelden. Voedselschandalen spelen al zeker 25 jaar en laten de structurele problemen in de voedsel- en vleesindustrie zien. Ze zijn gekoppeld aan de drang om zo goedkoop mogelijk te produceren. Die drang leidt tot opportunistisch gedrag. De handelaren willen vlees zo goedkoop mogelijk inkopen en zoeken naar de goedkoopste aanbieder, vaak op grote afstand en zonder dat ze die kennen.

Terwijl de partijen in de voedingsindustrie al jaren zoeken naar goedkope producten is het beleid van de overheid steeds gericht op zelfregulering. Maar zelfregulering werkt niet in een sector die nauwelijks zelfkritiek kent. Het moet nu anders! De overheid moet de controle weer primair in eigen hand nemen en er streng op toe zien dat fraudeleuze praktijken worden opgespoord en aangepakt. Dit kan door extra controleurs, betere handhaving en strengere straffen. Zelfregulering moet definitief tot het verleden gaan behoren.

Mooi nieuws voor de ijsbeer! De regering moet zich in Europa inzetten voor een Europees import- en handelsverbod op ijsbeerproducten. Dit na aanleiding van onze moties, die door de hele Kamer werd gesteund. Vorige week was er op de CITES-top een stemming over het voorstel van de Verenigde Staten om de ijsbeer de allerhoogste beschermingsstatus te geven. De lidstaten van de Europese Unie hebben toen gezamenlijk besloten het voorstel niet te steunen. De Europese Unie is met een aandeel van 65% de grootste importeur van ijsbeerproducten.

Het is beschamend dat de Europese Unie een internationaal import- en handelsverbod heeft geblokkeerd. Nederland dient nu, dankzij onze aangenomen motie, binnen de Europese Unie de druk op te voeren om zo spoedig mogelijk een Europees import- en handelsverbod voor ijsbeerproducten in te stellen.

En meer goed nieuws deze week! De regering moet energieverspilling tegengaan door het ’s avonds en ’s nachts aanlaten van verlichting in lege kantoor- en winkelpanden aan banden te leggen. In Frankrijk wordt het voor winkels en kantoren binnenkort verplicht om de lichten uit te doen nadat de laatste werknemer naar huis gaat. Wij willen dat Nederland dit goede voorbeeld volgt en ook een dergelijke verplichting invoert.

Groet! Marianne