Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 10 mei 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 10 mei 2013, 1:56.

JOVD-congres

Hans van Baalen opende op zaterdag 20 april het JOVD-congres dat in het teken stond van Europa en de euro. Van Baalen gaf aan dat de euro bij lange na nog niet gered is. De problemen in Cyprus tonen aan dat zelfs een bankencrisis in een land met 600.000 inwoners de hele eurozone kan destabiliseren. Hierna werden werkgroepen gehouden met onder meer Toine Manders, Mark Verheijen en oud-Tweede Kamerlid Afke Schaart.

Werkbezoek Dokkum

Hans van Baalen bezocht eind april het Dockinga College, waar hij een Europa-college gaf. Hierna bezocht hij de Dokkumer Vlaggen Centrale, een toonaangevend Fries bedrijf dat vlaggen en andere dundoeken over de hele wereld levert op basis van moderne productietechnieken.

Werkbezoek Leon de Winter

Schrijver Leon de Winter was eind april te gast in het Europees Parlement, waar hij een dag meeliep met Hans van Baalen. Hij woonde een vergadering bij van de commissie Buitenlandse Zaken, had gesprekken met Guy Verhofstadt (ALDE-fractievoorzitter) en Alexander Beels (secretaris-generaal ALDE-fractie) en was aanwezig bij gesprekken met vertegenwoordigers uit de Arabische wereld.

Malawi

Hans van Baalen nam, als lid van de ALDE-fractie en voorzitter van de Liberale Internationale, deel aan de ALDEPAC-bijeenkomst in Malawi. Circa 100 vertegenwoordigers van liberale partijen uit Afrika, het Pacifisch en het Caribisch gebied namen deel aan de conferentie. Van Baalen benadrukte het belang van vrije handelsrelaties.

EU-voorzitterschap Litouwen

Hans van Baalen nam, als ALDE-coördinator in de Veiligheids- en Defensiecommissie (SEDE), deel aan de gesprekken met het inkomende Litouwse EU-voorzitterschap. Hij concentreerde zich op het Eastern Partnership en de associatie-overeenkomst tussen de EU en Oekraïne.

ALDE Party Council Pula

Hans van Baalen nam deel aan de Council Meeting van de ALDE-partij in Pula, Kroatië, waar onder meer werd gesproken over het gemeenschappelijke ALDE-verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen in mei 2013. De VVD was aanwezig met een acht-koppige delegatie onder leiding internationaal secretaris Pieter van de Stadt. Samen met FDP (Duitsland), VENSTRE (Denemarken), Reform-party (Estland) en PNL (Roemenië), vindt de VVD dat de invoering van Eurobonds en een schulddelgingsfonds geen structurele oplossing bieden voor de huidige Eurocrisis.