Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 24 mei 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 24 mei 2013, 2:08.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

Gunstig belastingklimaat in Nederland handhaven

In een debat met Bas Eickhout, delegatieleider GroenLinks, heeft Van Baalen zich uitgesproken tegen harmonisatie van de vennootschapsbelasting en het verbieden van brievenbusfirma´s. Van Baalen wil dat Nederland een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven moet kunnen behouden, onder andere door gunstige belastingregelingen (rulings). Een minimumtarief is daarmee in tegenspraak.

Voorts behoren belastingen niet tot het EU-domein. Zonder internationale afspraken dient Nederland haar wetgeving ten aanzien van brievenbusfirma´s niet te wijzigen.

Wel moet gezamenlijk worden opgetreden tegen witwassen, fraude en belastingontduiking. Banken moeten meewerken met strafrechtelijk onderzoek. Hier past geen absoluut bankgeheim. Goed functionerenden belastingdiensten in de lidstaten zouden hun collega´s in Zuid-Europa kunnen adviseren en ondersteunen.

Alleen gesaneerde banken in Bankenunie

Hans van Baalen steunt de oprichting van een gemeenschappelijk toezichtsmechanisme op Europese banken. Voor de VVD is het van belang om eerst het toezicht op banken adequaat te organiseren, alvorens verdere stappen te zetten richting een volledige Europese bankenunie. Dit betekent dat probleembanken gesaneerd moeten worden voordat zij onder de bankenunie gaan vallen. De VVD-delegatie heeft derhalve voor de tekst van de overeenkomst gestemd over het Europees toezichtmechanisme op banken (Single Supervisory Mechanism). De finale stemming over het volledige rapport zal waarschijnlijk in juni plaatsvinden, omdat het Duitse Parlement de constitutionele plicht heeft om dergelijke regulering eerst goed te keuren.

Incidenten Zuid-Chinese Zee

Hans van Baalen heeft buitenland-coördinator Ashton opgeroepen te bemiddelen tussen Taiwan en de Filipijnen met betrekking tot betwiste zeegrenzen en een aanval van de Filipijnse kustwacht en een Taiwanese visserskotter. Hier liggen grote belangen voor de internationale scheepvaart.

Oekraïne

Hans van Baalen heeft met een politieke delegatie uit Oekraïne onderhandeld over de tussen Kiev en Brussel te sluiten associatie-overeenkomst. Van Baalen wil Oekraïne aan het Westen binden, waarbij de democratische oppositie meer lucht krijgt en de wederzijdse handel toeneemt.