Wat doet de halve ministerraad vanmiddag in Duitsland?

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 23 mei 2013, 2:09.

Ministers die buitenlandse collega's ontmoeten, dat is in Den Haag aan de orde van de dag. Maar dat er zeven tegelijk uitrukken om het Nederlandse belang over de grens te behartigen, is tamelijk uniek. Vandaag is het zover in de Duitse grensplaats Kleef, waar premier Mark Rutte rond 15.00 uur tegenover bondskanselier Angela Merkel zit. Hij neemt liefst zes ministers mee, Merkel eveneens haar halve kabinet. Het doel: de 'uitstekende relatie' tussen beide landen nog uitstekender maken.

Waarom nu zo'n topoverleg? Het is een gelegenheid die al maanden staat gepland, maar die aan urgentie wint zolang de financiële crisis aanhoudt. Nederland exporteert jaarlijks voor 100 miljard euro naar Duitsland. Een kwart van de economie drijft op de oosterburen. Omgekeerd is Nederland voor Duitsland ook 'een belangrijke bondgenoot', zegt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut in Amsterdam. 'Duitsland staat vaak relatief geïsoleerd op het Europese toneel. Wij zitten grotendeels op dezelfde lijn als de Duitsers bij het aanpakken van de financiële crisis.'



Deze bijzondere band is des te belangrijker geworden sinds de relatie tussen Duitsland en Frankrijk, met het aantreden van president François Hollande vorig jaar, is verslechterd. 'Tussen zijn voorganger Nicolas Sarkozy en Merkel liep het beter', zegt Nijhuis. Duitsland heeft er mede daarom alle belang bij om met de weinige bondgenoten die er zijn goed samen te werken.



En wat werkt er beter in tijden van crisis dan het old boys network? Weinig, weet VVD-europarlementariër Hans van Baalen. 'Ministers worden doorgaans afgeschermd door ambtenaren. Maar door zo'n bezoek leren Nederlandse en Duitse ministers elkaar kennen, er ontstaat een persoonlijke band, dat betaalt zich altijd uit. Als je iets gedaan wilt krijgen, moet je zelf direct iemand kunnen bellen.'



Knutselwerk


Duitsers overleggen vaker met complete kabinetten van andere landen om aan hun vriendschapsband te werken. Maar voor Nederland is een dergelijke top met Duitsland voor het eerst. Om het belang te onderstrepen reizen in Ruttes kielzog de ministers Dijsselbloem (Financiën), Kamp (Economische Zaken), Timmermans (Buitenlandse Zaken), Bussemaker (Onderwijs), Plasterk (Binnenlandse Zaken) en minister Schultz of staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) mee. Zij ontmoeten hun Duitse tegenhangers in afzonderlijke gesprekken.



Op de agenda staan onder meer praktische zaken die soms nog niet goed zijn geregeld, zoals de Betuwelijn die nog geen goede aansluiting heeft op het Duitse spoorwegnet. 'De aansluiting is knutselwerk, waardoor de Betuwelijn niet tot volle bloei komt', zegt CDA-europarlementariër Wim van de Camp.



Tot ruzie zal het voorlopig niet komen. De Nederlands-Duitse relatie blijft uitstekend. 'Maar net als elke goede relatie heeft deze onderhoud nodig', zegt Nijhuis. 'Zie het als een liefdesrelatie, die kan ook sleets worden. Dan kan je het buiten de deur zoeken of je werkt eraan om het voor elkaar spannend te houden.