Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 3 juni 2013, 13:04.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Vorige week heb ik mijn nieuwe wetenschapsbundel met de titel Méér! gepresenteerd in de Eerste Kamer. Wetenschappers die hun bijdrage leverden aan de nieuwe bundel, gaven een reeks van analyses die ervoor pleiten de grenzen van de aarde als uitgangspunt te kiezen voor ons handelen. Méér! is een leidraad voor politici, beleidsmakers en burgers om een radicale omslag mogelijk te maken naar andere, duurzame beleidskeuzes.

In Méér! bundel ik wetenschappelijke inzichten die de crises van dit moment in kaart brengen en in samenhang helpen oplossen. De bijdragen komen van onafhankelijke wetenschappers die zich zorgen maken over de toekomst van mens, dier, natuur en milieu en vanuit diverse invalshoeken werkbare oplossingen voor de crises bepleiten.

Dit is de informatie op de achterflap:

Méér! is het kernthema geworden van onze samenleving: meer van alles en meer dan er is. In de afgelopen decennia van ongekende welvaart heeft het geloof postgevat dat de groei van onze economie niet alleen grenzeloos is, maar ook een voorwaarde is voor geluk en welvaart. Waar economie ooit de wetenschap van het voortbrengen en verdelen van schaarse goederen en middelen was, is inmiddels vrijwel exclusief aandacht voor geld en monetaire vraagstukken. De systeemcrisis die zich in 2008 aandiende als een bankencrisis, manifesteert zich nu als monetaire crisis. Én het is duidelijk dat we daarnaast de biodiversiteitscrisis hebben, de klimaatcrisis, de wereldvoedselcrisis en andere schaarste problemen die welvaart en welzijn tot in de kern bedreigen.

We hebben ons ingezet voor duurzame landbouw deze week. Want duurzame landbouw mag niet gehinderd worden door nieuwe eisen die de Europese Unie stelt aan de registratie van plantenrassen. Gelukkig steunde de Tweede Kamer unaniem een motie van ons!

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan waarin de regels over de productie van en handel in zaden worden veranderd. Daarin worden strenge eisen gesteld aan de zaden die gebruikt mogen worden in de landbouw. Alle plantenrassen moeten volgens dit voorstel geregistreerd worden, en registratie kost veel geld. Het Europese voorstel heeft voor veel onrust gezorgd bij stadslandbouwers, moestuinders en bij biologische boeren en veredelaars. Zij vreesden dat zij alleen nog geregistreerde zaden mochten gebruiken, en dat het ruilen van zaden niet meer zou zijn toegestaan.

In het definitieve voorstel bleek dat particulieren niet onder de nieuwe regels zouden vallen. Ook kleine zaadveredelaars en traditionele zaadrassen zouden niet aan alle nieuwe registratievoorschriften te hoeven voldoen. Wij vinden toch dat de registratievoorschriften in het voorstel te streng zijn, en dat zij een belemmering zouden kunnen vormen voor biologische landbouw.

Daarom hebben wij alsnog een motie ingediend waarin we de regering oproepen om in de onderhandelingen over het voorstel van de Europese Commissie de belangen van kleine veredelaars en de biologische landbouw voorop te stellen en deze belangen te beschermen.

Slecht nieuws voor het oerwoud in Brazilië. Uit onderzoek komt naar voren dat ontbossing in Brazilië leidt tot kleinere boomzaden.

Teken hier om 1,2 miljoen hectare leefgebied van de Orang Oetan op Sumatra te redden. Dit gebied is in direct gevaar van de palmolie-industrie.

Tot volgende week! Marianne