Van Baalen: niets doen leidt tot het uitbranden van Syrië

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 5 juni 2013, 1:55.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

We mogen en kunnen niet langer van een afstand kijken naar de Syrië. We moeten het verzet steunen en trainen, wapens leveren en een no-flyzone instellen. Dit zegt europarlementariër Hans van Baalen op BNR.

Bij de strijd in Syrië zijn al meer dan 80.000 doden gevallen, miljoenen mensen zijn gevlucht. Aan de ramp is een nieuw hoofdstuk toegevoegd nu de Verenigde Naties, na vele speculaties over de inzet van chemische wapens, het gebruik van het zenuwgas Sarin bewezen acht; zowel door de rebellen als door het leger van president Assad.

Rode lijn

Hiermee is de zogenaamde rode lijn van president Obama overschreden en zou hij tot ingrijpen moeten overgaan, maar de vraag is of hij dit daadwerkelijk gaat doen en waar hij dan zou moeten beginnen. Van Baalen opteert voor een actie zoals eerder in Libië is gebeurd. “Daarnaast moeten we Rusland erbij betrekken door bijvoorbeeld te garanderen dat de Russische marinehaven Latakia in Syrië blijft bestaan.”

Rivaliserende groepen

In een discussie met de europarlementariër zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg dat de situatie in Libië destijds heel anders was. “De situatie in Libië was iets overzichtelijker. Er waren minder met elkaar rivaliserende groepen. In Syrië zijn veel meer oppositie- en verzetsgroepen, die ook vaak met elkaar rivaliseren of zelfs knokken. Er is nu nog een complicerende factor omdat ook Hezbollah zich in de strijd werpt. Ik zou ook dolgraag willen zeggen: laten we ingrijpen, maar ik zou niet weten hoe.”

No-flyzone

De door Van Baalen voorgestelde no-flyzone zal weinig effect hebben, zegt Hammelburg, omdat dan enkel de Syrische luchtmacht wordt onderworpen en die is niet op grote schaal actief. En ook wat betreft de voorgestelde levering van wapens is Hammelburg kritisch. “Er zijn geen garanties dat die wapens bij de nette oppositie terechtkomen.”

Hammelburg gaat verder: “Je moet wat doen als je heel zeker weet dat het ook tot iets leidt. Dat er ook een eindpunt is. Vandaar ook dat je Obama weer ziet twijfelen, hij wil wel, maar hij weet niet hoe.”

Van Baalen denkt dat de Verenigde Staten ook niet als eerste in actie zullen komen. “Ik denk dat de Fransen en de Britten actie gaan ondernemen. Daarom is het goed dat het Europese wapenembargo niet verlengd is. Er zijn geen garanties, maar als je nu niet meewerkt aan het verdrijven van Assad dan zal het probleem blijven.”

Luister hier het fragment terug