Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 7 juni 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 7 juni 2013, 2:24.

Bezoek Tweede-Kamercommissie Defensie

Hans van Baalen, ALDE-coördinator Veiligheid en Defensie, ontving de Tweede-Kamercommissie Defensie in het EP te Brussel. Van Baalen bepleitte nauwe samenwerking tussen de commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie van de nationale parlementen en het EP. Het uitzenden van troepen, ook in EU-verband, blijft altijd een bevoegdheid van de lidstaten.

European External Action Service (EEAS)

Hans van Baalen heeft zich tijdens een debat over de EEAS tegen het optuigen van een nieuw commandocentrum voor Europese humanitaire missies gekeerd. EU-missies kunnen altijd gebruikmaken van de NAVO-faciliteiten of de staven van bijv. het Duits-Nederlandse Legerkorps.

EU-ombudsman

Tijdens een hearing in de ALDE-fractie met kandidaten CDA-Europarlementariër Ria Oomen en de Duitse sociaal-democratische Europarlementariër Dagmar Roth-Behrendt, heeft Hans van Baalen gepleit voor een zichtbare ombudsman, die zijn mandaat niet moet overschrijden. In totaal zijn er zes kandidaten voor de positie van Europees ombudsman, onder wie de Nederlanders Ria Oomen en Alex Brenninkmeijer, thans Nationale Ombudsman. In juli stemt het Europees Parlement over de benoeming.

ALDE summer academy

Hans van Baalen opende de ALDE Summer Academy, een tweedaagse zomerschool die jaarlijks wordt georganiseerd voor meer dan honderd liberale jongenen uit verschillende Europese landen. Van Baalen brak een lans voor concentratie op het versterken van de economie via de verdieping van de interne markt, verdere liberalisering van de dienstenmarkt en vrijhandelsverdragen met derde-landen.

Slovenië

De Sloveense minister van Defensie, Roman Jakič en Hans van Baalen zetten de eerste stap naar het lidmaatschap van de nieuwe partij Postitive Slovenia van ALDE en LI.