Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Straatsburg: 14 juni 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 14 juni 2013, 2:01.

Placebo-wetgeving

Hans van Baalen heeft in Straatsburg tegen placebo-voorstellen voor het bestrijden van de werkloosheid gestemd. Het betreft hier plannen, zoals de resoluties voor sociale investeringen voor groei en cohesie, voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid, voor vrouwenquota, voor sociale volkshuisvesting, etc. Deze resoluties zullen niet één echte baan opleveren. Het is "feel good"-wetgeving.

Om de (jeugd)werkloosheid structureel op te lossen, zijn geen werkgaranties of banenplannen nodig, maar hervormingen van de arbeidsmarkt, vermindering van de administratieve lasten voor ondernemers en bedrijven en volmaking van de interne diensten- en digitale markt, handelsovereenkomsten met opkomende economieën buiten Europa.

Bijeenkomst liberale delegatieleiders

Hans van Baalen nam deel aan de bijeenkomst van liberale delegatieleiders in het EP in Straatsburg. Van Baalen keerde zich tegen een zogenaamde ALDE-superkandidaat bij de Europese verkiezingen van 22 mei 2014. In het gemeenschappelijke verkiezingsprogramma van de ALDE moet afstand worden genomen van eurobonds of een Europees schulddelgingsfonds.

Europese ombudsman

Hans van Baalen nam deel aan de hoorzittingen met kandidaten voor de positie van Europees Ombudsman. Voor Nederland zijn de huidige Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer en het zittende EP-lid Ria Oomen (CDA-EVP) kandidaat. Van Baalen stelde dat de Europese Ombudsman zich niet op het terrein van de Nationale Ombudslieden moet begeven, maar zich beperkt tot klachten van burgers over de Europese bureaucratie.