Belangrijkste punten inbreng PvdA bij debat AO Cultuur en Museumbrief 19/6/13

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op woensdag 19 juni 2013.
Belangrijkste punten inbreng PvdA bij debat AO Cultuur en Museumbrief 19/6/13
Bron: Blog Jacques Monasch

Belangrijkste punten inbreng PvdA bij debat AO Cultuur en Museumbrief 19/6/13

  • 1. 
    Kunstdiefstal

De PvdA wil de verjaringstermijnen fors optrekken. Nu kan een dief na 12 jaar niet meer vervolgd worden en is het kunstwerk na 20 jaar eigendom geworden. De PvdA wil dat deze termijnen worden opgerekt tot tenminste resp. 50 en 75 jaar. Daarnaast wil de PvdA strengere straffen voor diefstal en vernieling. Nu wordt diefstal gezien als van een gewoon ‘goed’. De PvdA wil dat kunstdiefstal en -vernieling anders wordt gewaardeerd. Daarnaast wil de PvdA een ArtAlert na een kunstroof mogelijk maken.

  • 2. 
    Ruslandjaar

De PvdA vindt de kunstuitwisseling in het Ruslandjaar veel te braaf en voorspelbaar. Er is geen enkel officieel podium geboden aan jonge en vernieuwende kunstenaars. Dat moet in voorkomende gevallen veranderen

  • 3. 
    Kunsthandel

De PvdA mist in de brief aandacht voor de kwijnende kunsthandel. Zonder die infrastructuur komt een eigen kunst wereld moeizaam tot stand en krijgen veel kunstenaars te weinig kansen. De PvdA wil bij de verdere uitwerking van het cultuurbeleid hier aandacht voor.

  • 4. 
    Beheer musea en de stroperige RGD

Er zijn teveel klachten over het beheer van musea door de Rijksgebouwendienst. Bijna Kafkaiaanse verhalen doen de ronde over trage procedures, onbenullige offertes, te hoge rekeningen en vanwege het monopolie bij de RGD, de te hoge huren. De PvdA wil een onafhankelijke commissie advies uitbrengt hoe dit in het beland van de musea en vauit het oog van de musea verbeterd kan worden.

  • 5. 
    Waardering nieuwe toon en sfeer

De PvdA is verheugd met de toon en sfeer die het kabinet uitstraalt richting de kunsten. Er is een duidelijke breuk met de kilte van Rutte I. In dat verband is de PvdA met name verheugd dat er extra middelen worden uitgetrokken voor de cultuurkaart.