Schriftelijke vragen van de leden Monasch en Van Dekken (beiden PvdA) en De Boer (VVD) over het verdwijnen van de unieke collectie typmachines van de schrijver W.F. Hermans naar het buitenland

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op dinsdag 25 juni 2013.
Schriftelijke vragen van de leden Monasch en Van Dekken (beiden PvdA) en De Boer (VVD) over het verdwijnen van de unieke collectie typmachines van de schrijver W.F. Hermans naar het buitenland
Bron: Blog Jacques Monasch

Schriftelijke vragen van de leden Monasch en Van Dekken (beiden PvdA) en De Boer (VVD) aan de minister van onderwijs, cultuur en wetenschap over het verdwijnen van de unieke collectie typmachines van de schrijver W.F. Hermans naar het buitenland

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van berichtgeving rondom de toewijzing van de unieke collectie van 150 typmachines van W.F. Hermans aan een boekhandel in België (1) (2) (3)
  • 2. 
    Hoe beoordeelt u deze situatie, waarbij een uniek onderdeel van de nalatenschap van deze Nederlandse schrijver naar België lijkt te verdwijnen?
  • 3. 
    Hoe beoordeelt u het afwijzen van de optie voor behoud van de collectie voor Nederland via het aanbod van de gemeente Groningen, die de collectie tegen vraagprijs wilde overnemen en deze breed toegankelijk wilde maken via tentoonstelling?
  • 4. 
    Is het correct dat deze collectie naar het buitenland kan verdwijnen als gevolg van het sluiten van het oorspronkelijk beherende museum Scryption in Tilburg in 2011, waardoor afspraken over overname van collecties niet van toepassing zijn?
  • 5. 
    Deelt u de analyse dat er in dat geval sprake is van een hiaat binnen de afspraken tussen musea wat betreft het overnemen van collecties of delen van collecties, met het oog op behoud binnen Nederland?

Zo ja, bent u bereid om u in te zetten om deze afspraken zodanig aan te passen zodat er van een dergelijk hiaat geen sprake meer is? Zo nee, waarom niet?

  • 6. 
    In hoeverre kan de nieuwe erfgoedwet, die in voorbereiding is, een bijdrage leveren aan het voorkomen van situaties zoals deze?
  • 7. 
    Welke mogelijkheden staan u op dit moment ter beschikking om deze collectie toch te behouden binnen Nederland? Bent u bereid om u hiervoor in te zetten?

(1) http://www.omroepbrabant.nl/?news/1949061033/Musea+boos+stichting+houdt+prijsvraag+met+museale+collectie+schrijfmachines+van+W.F.+Hermans.aspx

(2) http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10209173.ece/Typemachines-W.F.-Hermans-naar-Gent

(3) http://www.nrc.nl/boeken/2013/06/20/httpwww-nrc-nlboeken20130620typemachines-w-f-hermans-naar-vlaamse-boekhandel