Oorlog raakt aan ethiek en politiek, aan moed en lafheid - aan leven en dood...

Met dank overgenomen van R. (Ronald) Vuijk i, gepubliceerd op woensdag 23 januari 2013, 13:55.

Woensdag 23.1.2013, dag 77 in de kamer. Op mijn nachtkastje ligt het boek Uruzgan van Christ Klep. Hij schrijft over Nederlandse militairen op missie van 2005 tot 2010. Een opmerking van Klep in de Volkskrant van 19/1 die raakt en ook mijn portefeuille typeert: "Een breder en gekker onderwerp dan oorlog en het leger is nauwelijks denkbaar. Het raakt aan ethiek, politiek en internationale verhoudingen, aan moed en lafheid, en aan leven en dood."

Om 9u in de Kamer om te werken aan de persoonlijke website. We werken er al een tijdje aan, vandaag gaat de website live. Daarnaast zetten we de voorbereiding voort van een publicatie over de maidenspeech. Enthousiasme van de medewerkers is aanstekelijk. Vanochtend werd ook het programma voor de nieuwe ledendag bekend. Aanstaande zaterdag ontvangt de fractie bijna 700 nieuwe VVD leden. Ze krijgen een rondleiding en lezingen over het politieke bedrijf. Ik geef een lezing met mijn goede vriend wethouder dr. ir. JP van Staalduinen uit Midden-Delfland.

In de loop van de ochtend belde senator Koos Schouwenaar voor een kennismaking. Een eerder poging om op dinsdag kennis te maken liep in het honderd door een overvolle kameragenda. Nu dan toch een goede gelegenheid om even van gedachten te wisselen over actuele ontwikkelingen in de politiek en terug te kijken op persoonlijke ervaringen in de krijgsmacht.

Tussen de middag een leerzaam gesprek met ir. Ronald Prins van Fox-iT over de militaire mogelijkheden van cyber warfare. We spraken ondermeer over het boek van Richard Clarke die in zijn boek Cyber War beschrijft hoe de Israëliërs voordat zij Syrië aanvielen eerst de luchtafweer onschadelijk maakten. De Israëliërs vlogen over Syrië en op de radar was niets te zien. Wat mij raakt is dat het hier niet gaat om de dreiging van cybercriminaliteit, maar om een echte offensieve militaire actie. Bijzonder actueel: als we met een cyberactie kunnen voorkomen dat Syrië raketten lanceert is dat veel effectiever dan eenmaal gelanceerde raketten onderscheppen met Patriots. Wat mij betreft mag hiervoor in de aanpak van de Nederlandse Cyber Security Raad en het Nationaal Cyber Security Centrum meer aandacht komen.

In een volle Troelstra zaal met militairen legt minister Hennis samen met staatssecretaris Weekers uit hoe zij de problemen van de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) gaat aanpakken. De WUL zou budgettair neutraal worden ingevoerd, maar bij militairen pakt het in de praktijk onevenredig negatief uit. Een rottige erfenis vanuit de vorige periode die ongevraagd op het bordje van deze minister is terechtgekomen. De commissie gaat er met gestrekt been in. Ybeltje Berckmoes voert vanuit onze fractie moedig het woord. Een stevig debat met vanuit de minister maar één boodschap: "Linksom of rechtsom, we vinden een oplossing!".