Radiocolumn: Omdat het om banen gaat - Hoofdinhoud
Elke maandag komen er mensen bij mij op de koffie. Als europarlementariër ontvang ik wekelijks burgers, ondernemers en allerlei vertegenwoordigers van organisaties of initiatieven. Niet in Brussel, maar gewoon ergens in Brabant. “Europa Dichtbij” is voor mij het motto om mijn werkweek mee te beginnen. Al meer dan 400 gesprekken heb ik in de afgelopen jaren gevoerd. In deze gesprekken hoor ik wat mensen bezig houdt en wat ze van Europa verwachten.
Wat zijn dan zoal de zaken, die op tafel komen? Ondernemers hebben volop ideeën en zoeken naar geld om uitbreiding of innovaties te kunnen realiseren. Vooral bedrijven in het Midden- en Kleinbedrijf probeer ik te helpen door ze in contact te brengen met anderen. Door samen te werken met collega’s kan men soms een beroep doen op fondsen in Brussel.
Overal in Brabant richten burgers samen met ondernemers coöperaties op, die aan de slag gaan met decentrale energieopwekking. Een ontwikkeling die hard nodig is om de achterstand van Nederland op het gebied van duurzame energie in te lopen. Er moet een tandje bij. Dit geldt ook voor verwerking
van dierlijke mest in Bio Mineralen Fabrieken, die de komende jaren worden opgestart. Veel initiatiefnemers vinden via mij hun weg naar Europese ondersteuning.
In het onderwijs worden nieuwe methoden ontwikkeld, die beter aansluiten bij wat het bedrijfsleven wil. Ook wordt meer aandacht besteed aan het ondernemerschap. Gesprekken met initiatiefnemers waren aanleiding voor mij om een aantal bijeenkomsten te beleggen. Daarin kregen docenten de kans hun aanpak te delen met collega’s en ondernemers.
Eén van de bezoekers van de koffiegesprekken vatte het samen in: “Omdat het om banen gaat!”. Een uitspraak die leidend is voor mijn werk in Brussel. Zo heb ik in de afgelopen maanden namens het Europees Parlement afspraken kunnen maken over de besteding van de Europese fondsen in de komende jaren. Om investeringen in innovatieve projecten te bevorderen, zodat bedrijven in Europa kunnen blijven produceren. Voor de banen van nu en straks.
Ook in Brabant bevinden zich een aantal projecten, die zich richten op ‘Slimme specialisatie’. Een door mij ontwikkelde aanpak, waarbij bedrijven zich samen met kennisinstellingen verbinden met andere topbedrijven in Europa. Een voorbeeld in Noordoost-Brabant is het Pivotpark in Oss, dat als opvolger van Organon bezig is om met bedrijven in de farmaceutische industrie groeikansen te benutten. Waar in Midden-Brabant de groei van de luchtvaart bedrijven aantrekt, zijn het voor West-Brabant en Zeeland vooral bedrijven in bioplastics die zich daar willen vestigen. Daarnaast zijn Brainport in Eindhoven en de Automotive Campus in Helmond sterke voorbeelden van toppers, die op hun voorwaarden kennis delen met andere centra in Europa.
Allemaal projecten waarin bedrijven zich naast het ontwikkelen van kennis richten op het draaiende houden van de productie. Met hun mensen die uit geheel Europa komen, produceren ze hoogwaardige producten. Omdat het uiteindelijk toch om banen gaat.
Wilt u ook op de koffie bij Lambert van Nistelrooij? Neem dan contact met Martin Bos via martinbos@cdabrabant.nl of kijk op www.lambertvannistelrooij.eu.
Lees verder:
-Overzicht van alle radiocolumns tot nu toe