Oorlogstaal schaadt belangen van EU

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 2 juli 2013, 17:04.

De uitdijende Amerikaanse afluisterpraktijken zetten de verhoudingen met de Europese Unie onder hoogspanning. Nu onthuld is dat de Amerikaanse geheime dienst NSA heeft geprobeerd EU-diplomaten in Brussel, Washington en New York te volgen, lijken de rapen gaar. Diverse EU-politici grijpen hun kans om de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU te dwarsbomen. Een akkoord dat ze toch al niet zagen zitten.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, toeterde gisteren weer eens hard van de toren. De Duitse socialist vindt dat de onderhandelingen over het handelsverdrag moeten worden opgeschort. Schulz hoort namens het hele Europarlement te praten, maar dat is - zoals wel vaker - duidelijk niet het geval.

Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) is laaiend over de oorlogstaal van de parlementsvoorzitter. „Het druist in tegen de belangen van Europa en de lidstaten waaronder handelsland Nederland. Elke dag dat een handelsakkoord op voltooiing moet wachten, kost banen, Dat Amerika zijn bondgenoten bespioneert, is een gotspe, maar geen reden voor de EU om in eigen voet te schieten”, waarschuwt Van Baalen.

Een akkoord tussen de economische grootmachten levert de grootste vrijhandelszone van de wereld op, waarbij onder meer toltarieven sneuvelen. Het zou op termijn zo’n 400.000 nieuwe banen moeten brengen, geen sinecure in deze tijden van crisis

Lees het hele artikel in De Telegraaf van 2 juli (abonnees)